Samarbeten och vänorter

Information om internationella och regionala samarbeten.

Internationella samarbeten

Internationellt samarbete är ett viktigt verktyg för att öka kunskap och kompetens i Ängelholm, men också för att sprida våra goda exempel till omvärlden.

Kommunen arbetar för att föra in EU-finansiering och EU-projekt som en del av det ordinarie arbetet med verksamhetsutveckling. Kommunen har en utsedd EU-kontaktperson som är länken mellan förvaltningens interna EU-arbete och det kommunövergripande EU-arbetet.

Europa Direkt Skåne Nordväst

Vet du hur EU påverkar din vardag eller vilka möjligheter du har? Europa Direkt finns till för dig som bor i nordvästra Skåne. I denna video berättar samordnare Jenny Tellström om vad Europa Direkt kan hjälpa till med, hur du och din vardag påverkas av EU och hur du kommer i kontakt för att få gratis rådgivning.

Huvudsyftet med projektet BOSS (Bred Operativ och Strategisk Samverkan) är att utveckla och stärka förvaltningsövergripande samverkan för att underlätta ensamkommande barn och ungas integration i samhället.

Ängelholm har vänortsavtal med tre städer

  • Höje-Taastrup i Danmark sedan 1947,
  • Kamen i Tyskland sedan 1978,
  • Dobele i Lettland sedan 1992.

I Ängelholm finns gator uppkallade efter våra vänorter. Har du koll på var Kamengatan, Dobelegatan och Tåstrupsgatan ligger?

Vänortssamarbete för fred och välstånd

Vänortssamarbetets syfte är att främja ömsesidig förståelse och samarbete mellan människor i olika länder. Detta görs genom att arrangera utbyten inom kultur, näringsliv, handel och samarbetet omfattar även skolor.

Två kvinnor och en man fotograferas på en scen när dom håller upp plaketter som symboliserar ländernas vänortssamarbete. Foto.

Ordförande i kommunfullmäktige Elisabeth Kullenberg till vänster tillsammans med Kamens borgmästare Elke Kappen och borgmästare Benoît Cochet från Montreuil-Juigné vid besöket i Kamen 2023.

Vänortskommitténs arbete

Vänortskommittén har under kommunstyrelsen ett verksamhets- och ekonomiskt ansvar för kommunens kontakter med vänorterna. Sammansättningen i kommittén består av sex ledamöter som utses av kommunstyrelsen för en tid om fyra år, räknat från och med den 1 januari året efter då val till kommunfullmäktige ägt rum. Vänortskommittén sammanträder när det behövs.

Exempel på aktiviteter

1992 reste en delegation från Ängelholms kommun till Dobele och året efter stod vi som värdar när Dobele i Lettland besökte Ängelholm.

1993 återgäldade vi genom att ta emot ett besök från Dobele.

2007 togs det fram ett förslag på strategi för vänortskommittén som beslutades året efter. Ett viktigt tillägg som gjordes då var att även skolor skulle entusiasmeras till att delta i vänortsutbyte.

2012 var det åter dags för besök från Dobele.

2013 besökte vi Kamen i Tyskland.

2016 antogs en instruktion och reglemente för hur vänortskommitténs arbete ska bedrivas. Instruktionen är för närvarande under revidering.

2017 kom en delegation från Dobele på besök till Ängelholm.

2018 fick Ängelholm besök av Kamen igen - firande av gemensamt 40-årsjubileum.

2023 återgäldade Ängelholm genom att besöka Kamen innan sommaren.

Uppgifterna som fastställdes i reglementet 2016 var följande:

  • Stimulera internationellt samarbete och utbyte med vänorterna.
  • Uppmuntra och stödja skolorna att delta i vänortsutbyte.
  • Stödja föreningar och uppmuntra till deltagande i vänortsutbyte.
  • Verka för att Ängelholms kommun och dess innevånare lär känna människor i andra länder och deras kultur.
  • Genomföra arrangemang tillsammans med Ängelholms vänorter i syfte att främja kulturutbyte mellan invånare i Ängelholm och vänorternas invånare.
  • Sköta värdskapet vid officiella vänortsträffar i Ängelholm.
  • Inhämta eller färdigställa rapport från de aktiviteter som kommittén ansvarar för eller bidrar med medel till.
  • Upprätta verksamhetsberättelse som varje år överlämnas kommunfullmäktige.

Kontakt med vänortskommittén

Har du idéer eller frågor angående våra vänortssamarbeten? Kontakta kommittén via kommunens telefonnummer eller via e-post:

Vi vill gärna veta mer om internationellt samarbete. Hör därför av dig till vänortskommittén om du har information som kan vara intressant.

Regionala samarbeten

Ängelholms kommun har ett nära samarbete med de övriga kommunerna i nordvästra Skåne inom en rad områden, främst infrastruktur, näringsliv, lärande, öppenhet och inkludering samt miljö.

Familjen Helsingborg är ett samarbete mellan kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. Syftet med samarbetet är att driva frågor som är gemensamma för hela regionen.

Familjen Helsingborgs verksamhetsidé är att samarbeta för tillväxt, effektivitet och utveckling i kommunerna.Familjen Helsingborg samarbetar för att:

  • Det gynnar vår region och våra kommuner
  • Kommunerna inom Familjen Helsingborg blir effektivare tillsammans
  • Vi får större tyngd i viktiga frågor genom att agera tillsammans.

LEADER är en metod inom EU som bygger på samarbete, initiativ och lokala förutsättningar. Genom LEADER-metoden arbetar ideell, privat och offentlig sektor tillsammans för en lokal utveckling. Det går att söka medel för projekt som bygget på LEADER-metoden och som bidrar till att föreningens lokala utvecklingsstrategi uppnås. I Sverige finns ett antal olika LEADER-områden. Ängelholms kommun inför för närvarande i två LEADER-föreningar och är representerad i styrelserna för föreningarna:

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-27