Samarbeten
Internationella samarbeten
Internationellt samarbete är ett viktigt verktyg för att öka kunskap och kompetens i Ängelholm, men också för att sprida våra goda exempel till omvärlden.
Kommunen arbetar för att föra in EU-finansiering och EU-projekt som en del av det ordinarie arbetet med verksamhetsutveckling. Kommunen har en utsedd EU-kontaktperson som är länken mellan förvaltningens interna EU-arbete och det kommunövergripande EU-arbetet.
Europa Direkt Skåne Nordväst
Vet du hur EU påverkar din vardag eller vilka möjligheter du har? Europa Direkt finns till för dig som bor i nordvästra Skåne. I denna video berättar samordnare Jenny Tellström om vad Europa Direkt kan hjälpa till med, hur du och din vardag påverkas av EU och hur du kommer i kontakt för att få gratis rådgivning.
Ängelholms kommun är Sveriges första agila kommun och tilldelades 8 miljoner kronor från den Europeiska socialfonden för att kompetensutveckla alla medarbetarna i det agila arbetssättet.
Huvudsyftet med projektet BOSS (Bred Operativ och Strategisk Samverkan) är att utveckla och stärka förvaltningsövergripande samverkan för att underlätta ensamkommande barn och ungas integration i samhället.
Europa Direkt Skåne Nordväst hjälper dig att få svar på dina frågor om EU.
Hit kan du vända dig om du behöver partipolitiskt neutralt informationsmaterial om EU eller vill få kontakt med EU:s institutioner och politiker.
Europa Direkt Skåne Nordväst är till för dig som bor i någon av kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm eller Örkelljunga.
Du kan läsa mer om Europa Direkt på Helsingborg.se Länk till annan webbplats.
Ängelholm har vänortsavtal med tre städer.
Vänortskommittén, sköter kontakter med vänorterna. Kommittén leds av kommunfullmäktiges ordförande. Arbete i stort är att uppmuntra, underlätta för och sammanföra individer, skolor, organisationer och företag mellan vänorterna.
Höje-Taastrup, Danmark
Höje-Taastrup har varit vår vänort sedan 1947.
Kamen, Tyskland
Kamen har varit vår vänort sedan 1978. Ängelholms gymnasieskola har ett årligt utbyte med Kamen där elever som läser tyska besöker Kamen på våren, och elever från Kamen besöker Ängelholm på hösten.
Dobele, Lettland
Dobele har varit vår vänort sedan 1992.
Familjen Helsingborg är ett samarbete mellan kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. Syftet med samarbetet är att driva frågor som är gemensamma för hela regionen.
Familjen Helsingborgs verksamhetsidé är att samarbeta för tillväxt, effektivitet och utveckling i kommunerna.Familjen Helsingborg samarbetar för att:
- Det gynnar vår region och våra kommuner
- Kommunerna inom Familjen Helsingborg blir effektivare tillsammans
- Vi får större tyngd i viktiga frågor genom att agera tillsammans.
Läs mer om Familjen Helsingborg här. Länk till annan webbplats.
Ängelholms kommun och Ängelholms Näringsliv AB startade 2011 ett visionsarbete för utvecklingen i Ängelholm med sikte på år 2020 - Kraftsamling. De genomför arbetet tillsammans i ett partnerskap med företag och organisationer från olika branscher, utbildningsanordnare, lokala myndigheter och skolungdomar.
Kraftsamling ska arbeta för att kommunen skall stå stark år 2020 där gemensamma insikter gör gemensam nytta. I modellen för Kraftsamling 2.0 är kärnan för ett lyckat samarbete en sweet spot. I denna optimala mittpunkt samarbetar kommun, näringsliv och ideella organisationer med ett gemensamt fokus och mobiliserande resurser kring Kraftsamling.
Leader är en metod för landsbygdsutveckling. Leader Nordvästra Skåne med Öresund har ett kontor i Örkelljunga som erbjuder processtöd. Ängelholms kommun är representerad i styrelsen för LAG, den lokala aktionsgruppen.
Läs mer om Leader Nordvästra Skåne med Öresund. Länk till annan webbplats.