Digitala tjänster för denna sida
Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete
Ängelholms kommun arbetar aktivt för att förebygga brott och öka tryggheten för våra invånare. Arbetet sker i nära samverkan med polismyndigheten och andra lokala aktörer.
Hur arbetar kommunen för att förebygga brott?
Kommunen har enligt lag, en skyldighet att arbeta i samverkan med andra aktörer för att förebygga brott. Vårt arbete ska leda till att brottsligheten i kommunen minskar och att tryggheten ökar.
Det brottsförebyggande arbetet styrs av ett strategiskt råd bestående av representanter från kommunens tjänsteorganisation, politisk organisation, polismyndighet, kommunala bolag och näringsliv. Rådet möjliggör informationsutbyte mellan olika aktörer och tar beslut om åtgärder för att minska brottslighet i kommunen.
Det strategiska rådet ska verka för att förebygga brottsligheten och öka tryggheten, kortsiktigt och långsiktigt, genom att sprida kunskap om brottspreventiva metoder utifrån situationell- och social brottsprevention.
Lägesbild över brott och otrygghet i kommunen
För att kunna besluta om kunskapsbaserade åtgärder har en lägesbild tagits fram över brottslighet och otrygghet i kommunen. Lägesbilden innehåller kartläggning kring anmälda brott, levnadsvillkor, ANDTS (Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar) med mera, och följs av en analys kring vad informationen innebär.
Utifrån lägesbilden har det strategiska rådet beslutat om en åtgärdsplan med insatser som är särskilt framtagna för att öka trygghet och minska brottslighet i Ängelholms kommun.
Effektiv samordning för trygghet (EST)
EST är en metod som arbetats med i Ängelholms kommun under flera år. Syftet är att effektivisera det kunskapsbaserad, trygghetsskapande arbetet som kommun, polis och andra aktörer utför. Enligt metoden görs det på månadsbas en sammanfattning av trygghetsläget i den offentliga miljön runt om i kommunen. Sammanfattningen grundas på rapporter från deltagare i EST, såsom fastighetsbolag, räddningstjänst, väktare och olika kommunala verksamheter.
Rapporter kan röra skadegörelse, inbrott, allmänna ordningsstörningar med mera. Sammanfattningen analyseras av kommun, polis och Ängelholmshem som avgör behov av insatser i närtid.
Skydda dig mot brott
Du kan minska risken att utsättas för brott. Det finns en rad aktörer som har praktisk information om förebyggande saker som du kan göra för att minimera risken för att utsättas för brott.
Våldsbejakande extremism
Våldsbejakande extremism handlar om att bejaka och bruka våld som medel för att förverkliga extrema ideologiska åsikter och idéer för att uppnå en samfällsförändring.
I Sverige delas våldsbejakande extremism upp i tre miljöer:
- Vänsterextrema miljön
- Högerextrema miljön
- Våldsbejakande islamistiska miljön
Ängelholms kommun arbetar mot våldsbejakande extremism och i samarbete med CVE, Center för våldsbejakande extremism. Vi stödjer samverkan mellan olika aktörer för att identifiera problem och genomför riktade utbildningsinsatser.
Orostelefon om radikalisering
Här kan du få anonymt stöd på dina villkor. Du kan få gratis stöd och rådgivning om du är orolig för någon i din närhet, men även om du befinner dig i en miljö som du vill lämna.
Känner du oro i allmänhet?
Alla reagerar olika i oroliga tider. Känner du eller ditt barn oro, nedstämdhet eller har svårt att sova?
Läs mer här:
Avhoppare
Individer som vill hoppa av en extremistmiljö och som söker skydd eller hjälp kan antingen kontakta polisen eller kommunens verksamhet Individ och familj.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-03-28
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.