Förebygga självmord, suicidprevention
Självmord är ett stort folkhälsoproblem i Sverige som varje år kostar närmare 1 500 personer livet. Till exempel är det den vanligaste dödsorsaken för män i åldersgruppen 15-44 år. Här kan du läsa om hur du kan hjälpa någon som mår dåligt och vill ta sitt liv. Du kan även få råd om du själv har tankar på självmord. Inom Ängelholms kommun pågår arbete för att motverka självmord och det finns en handlingsplan som har antagits av kommunstyrelsen.
Akut - ring 112 om någon hotar att ta sitt liv!
Genom att larma 112 kan man rädda liv. SOS-operatören ser till att hjälp kommer till platsen.
Har du tankar om självmord? Våga ta hjälp!
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Våga ta hjälp. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du är inte ensam.
Under avsnittet Länkar finns många bra sidor du kan få hjälp ifrån. Några av numren du kan ringa finns här:
Behöver du ett personligt ombud?
Har du eller någon du känner psykisk ohälsa och har svårigheter att klara av vardagen? Då kanske du är i behov av ett personligt ombud. Ditt personliga ombud kan ge råd, stöd och hjälp i ditt dagliga liv. Att ha kontakt med ett personligt ombud kostar inget och de har tystnadsplikt. Personligt ombud Skåne (PO Skåne) arbetar på uppdrag av Ängelholms kommun med att ge stöd åt människor med en psykisk funktionsnedsättning som leder till stora hinder i vardagslivet.
Våga fråga - så kan du hjälpa en person med själmordstankar
Misstänker du att någon i din närhet funderar på att ta sitt liv. Våga fråga. Våga prata med personen och ge dig tid att lyssna. Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förebygga självmord.
Du som stödjer kan också behöva stöd
Har du en familjemedlem eller vän som behöver stöd och hjälp ifrån dig? Att vara den som hjälper kan kännas tungt. Kommunens anhörigstöd erbjuder stöd och möjlighet att få kontakt med andra i liknande situation.
Myter om självmord som hindrar oss från att göra rätt
Är det farligt att prata om självmord - kan det ”väcka den björn som sover"? Svaret är nej. Det finns många myter och vanföreställningar kring självmord. Faran med myterna är att de kan hindra oss från att agera på rätt sätt i allvarsamma situationer.
Vad gör Ängelholms kommun?
Inom kommunen pågår arbete för att motverka självmord och det finns en handlingsplan sedan februari 2022 som är antagen av kommunstyrelsen.
Handlingsplanen är kommunövergripande och kunskapsunderlaget är hämtat från forskning och från vad som har framkommit under dialogmöten med polis, räddningstjänst, kommunala verksamheter och frivilligorganisationer.
Kommunens verksamheter arbetar med att ta fram rutiner för att kunna upptäcka och motverka självmord.
Inom kommunen finns numera instruktörer som utbildar medarbetare i första hjälpen till psykisk hälsa (Mental Health First Aid).
För lärare som arbetar med elever på högstadiet och gymnasiet finns ett utbildningsmaterial som heter "Stör Döden" och ges ut av Karolinska Institutet. Syftet med utbildningsmaterialet är att stötta läraren i arbetet med elevernas psykiska hälsa. Fokus ligger på att skapa trygghet i de samtal man som lärare ofta utför med sina elever, samt att ge större kunskap kring psykisk ohälsa och självmord.
Akutmottagningen på vuxenpsykiatrin i Helsingborg
Akutmottagningen på vuxenpsykiatrin i Helsingborg har öppen telefon alla dagar dygnet runt.
Adress
Akutmottagning vuxenpsykiatri
Karolina Widerströms gata 10
252 23 Helsingborg
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-03-28
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.