Krisberedskap
Vi jobbar för att vara väl förberedda vid en kris men det finns händelser då du som privatperson själv förväntas ta ansvar för alternativ strömförsörjning, värme eller vatten. Här presenteras viktiga telefonnummer, sidor för information vid en kris samt vad du kan förvänta dig av oss som kommun.
Frivilliga Resurgruppen - du kan också bidra
Civilförsvarsförbundet organiserar och utbildar frivilliga som ingår i någon av Sveriges frivilliga försvarsorganisationer till att bli en stödresurs till kommunens arbete i svåra lägen. Just du kan bli den som får vara med och stödja viktiga insatser. Frivilliga resursgruppen, FRG är ett samarbete mellan kommunen och de frivilliga försvarsorganisationerna med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
I länken nedan läser du mer om FRG och kan även anmäla ditt intresse för att bidra i samband med kriser i vårt samhälle.
Om Frivilliga Resursgruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Sveriges Civilförsvarsförbunds webbplats.
När du behöver hjälp
Akut nödsituation - ring 112
Nödnumret 112 ska du använda när det är fara för liv och du eller någon annan behöver hjälp av polis, ambulans eller räddningstjänst.
Polisen - ring 114 14
Ring polisen på 114 14 vid alla situationer som inte är akuta.
Ring 114 14
Läs mer på polisens webbplats Länk till annan webbplats.
Sjukvårdsrådgivningen - ring 1177
Ring sjukvårdsupplysningen på 1177 om du behöver råd för sjukdomstillstånd som inte är akuta.
Kontakt och information vid krishändelser
Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är en utomhussiren som myndigheterna använder när allmänheten behöver varnas, till exempel vid stora olyckor och allvarliga händelser.
Läs mer om viktigt meddelande till allmänheten (VMA Länk till annan webbplats.)
Informationsnummer 113 13
113 13 är Sveriges nationella krisnummer där du kan få information om en större händelse. Du kan också lämna egna upplysningar.
Krisinformation på krisinformation.se
krisinformation.se är myndigheternas gemensamma webbplats för krisinformation.
www.krisinformation.se Länk till annan webbplats.
Skyddsrum
MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap har en skyddsrumskarta över hela Sverige. Följ instruktionerna inne i kartan för detaljerad information om närmaste skyddsrum.
Skyddsrumskarta från MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det här kan du göra själv
I en krissituation måste samhällets resurser koncentreras till de som behöver dem bäst. Är du stark och frisk förväntas du kunna klara dig själv 72 timmar - se därför till att packa en krislåda. För exempel på innehåll kan du titta på:
DinSäkerhet.se Länk till annan webbplats.
Skydda dig mot översvämning
Efter rejäla regn, som ofta kommer på sommaren, är risken för källaröversvämningar och andra översvämningar större. I kommunens Viktigt att veta om källaröversvämningar och på MSB:s hemsida kan du läsa om vad du kan tänka på innan, under och efter ett eventuellt regn eller skyfall.
MSB - skydda dig mot översvämning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Checklista vid översvämmning i källare
- Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
- Flytta om möjligt fuktkänsliga inventarier
- Skaffa hjälp med länspumpning
- Var noga med hygien efter kontakt med avloppsvatten
- Ring försäkringsbolaget
- Ordna hjälp med skadereglering och uttorkning
Rapportera källaröversvämning
Det är viktigt att du kontaktar både kommunen och ditt försäkringsbolag vid en översvämning. Ditt försäkringsbolag kan hjälpa till med skadereglering och saneringsåtgärder i det akuta skedet. Använd nedan blankett för anmälan till kommunen.
Blankett skadeanmälan vid källaröversvämning Länk till annan webbplats.
Kommunens beredskap
Kommunens arbete med krisberedskap regleras av Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. I Risk- och sårbarhetsanalysen analyseras vilka händelser som kan inträffa och hur det kan påverka vår verksamhet. Vid behov upprättas en krisledningsorganisation i kommunen. Medlemmarna i krisledningsorganisationen övas och utbildas kontinuerligt.
Kommunens risk- och sårbarhetsanalys 2019-2022 Pdf, 569 kB, öppnas i nytt fönster.