Digital tillgänglighet - för att inkludera alla
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service innebär att alla, oavsett funktionshinder, ska kunna använda den information vi publicerar på webb och intranät. Här sammanfattar vi vad du som redaktör behöver tänka på och kan påverka i ditt redaktionella arbete.
- Skapa tillgänglig information för alla
- Effekten av bra rubriker på tillgänglighet
- Skriv tydliga och informativa länktexter
- Använd rätt rubriknivåer för bättre navigering
- Alternativtexter: Nyckeln till visuellt innehåll
- Video ska vara textad
- Ge filer namn som förklarar innehållet
- Webbsida eller PDF? Välj rätt format
Ett funktionshinder är inte egenskap hos en individ, utan det gap som kan finnas mellan omgivningens krav och individens förmågor.
Skapa tillgänglig information för alla
Vår uppgift är att hyvla ner och ta bort tröskeln som skapar funktionshinder. På så vis ger vi alla möjligheten att få kunna ta del av informationen.
- Lagstadgade krav: Enligt Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (2019).
- Mänskliga rättigheter: Rätten att få tillgång till information.
- Effektivitet: Bättre tillgänglighet sparar tid för både oss och våra användare.
- Förbättrade sökresultat: Tillgängliga webbsidor som följer standard bidrar till ökad synlighet.
Effekten av bra rubriker på tillgänglighet
Hjälpmedel som skärmläsare navigerar med hjälpa av våra rubriker. Med beskrivande och tydliga rubriker hjälper vi avgöra om innehållet är intressant för läsaren eller inte.
Använd nyckelord ur texten ooh låt rubriken bestå av fler än ett ord, men max 5-10.
Skriv tydliga och informativa länktexter
Länkar som har olika länkmål måste ha olika namn. Skriv aldrig "Läs mer", "Läs mer", "Läs mer" av det skälet. Sådana intetsägande länktexter ska ändå alltid undvikas. Man måste enkelt förstå vart länken leder och vilket innehåll man förväntas hitta där.
Ett exempel på bra länktext är:
Använd rätt rubriknivåer för bättre navigering
En Rubrik 1 (den största rubriken) ska följas av en Rubrik 2, inte av en Rubrik 4 eller 3. Det handlar om att hjälpmedlet skärmläsare logiskt ska kunna navigera på sidan, precis som när en seende använder sina ögon.
Alternativtexter: Nyckeln till visuellt innehåll
Allt som inte är text ska beskrivas med text. Används av hjälpmedel för att läsa upp vad en bild innehåller för någon som inte kan se.
Här är ett exempel på en alternativtext till en bild: "En kvinna i långbyxor och jacka och med en stor väska över axeln promenerar över en gång- och cykelbro höljd i dimma där fallna höstlöv har börjat ansamlas. Foto."
Om du väljer att ha en bildtext, se till att det inte blir samma som alternativtexten. Både bild- och alternativtext blir uppläst av skärmläsaren, vilket upplevs som frustrerande.
Video ska vara textad
Inspelad digital video, film, rörlig bild och animationer ska ha undertexter (textbeskrivningar eller textremsa) och för ljudinspelningar (till exempel poddar/podcasts) ska en textversion erbjudas.
Personer som av olika skäl inte tydligt kan uppfatta eller förstå ljud kan i många fall tillgodogöra sig innehållet om det finns i textformat. Detta berör många människor, och kan bero på till exempel hörselnedsättning eller störande ljud.
Ge filer namn som förklarar innehållet
Namnen ska vara unika, klara och tydliga för att man ska förstå vad de innehåller och handlar om. Låt därför inte ett dokument heta "Aff,A3GN.pdf" eller "Protokoll förstasida.pdf".
Så här kan det tyvärr se ut när man söker efter namnet "Protokoll förstasida" på vår webb. Det ger ingen vägledning om man söker efter ett särskilt innehåll:
Webbsida eller PDF? Välj rätt format
Får man publicera dokument i PDF-format på våra webbplatser och på vårt intranät? Ja, det får man! Så länge dokumenten tillgänglighetsanpassas får vi publicera på webben och på intranätet.
Anpassa din PDF så att den kan läsas av ett skärmläsningsverktyg. Det ska vara möjligt att navigera i dokumentet genom att använda tab-tangenten på ett tangentbord, och navigeringen ska följa en korrekt ordningsföljd.
Du kan kontakta kommunikationsenheten för att lära dig grunderna i tillgänglighets-anpassning av PDF-dokument.
Fördelarna med att publicera informationen som en webbsida i stället för PDF-dokument väger dock tungt.
- På webben uppträder sidan responsivt, det vill säga anpassar sig till aktuell skärmstorlek.
- Användarvänlighet - användaren känner igen sig
- Sökbarhet
- Såvida du inte gör redaktionella konstigheter är sidan digitalt tillgänglig.
- Om du behöver ändra och uppdatera informationen är det mycket enklare på en webbsida än i en PDF.
- Dessutom fungerar det si sådär att läsa en PDF i mobiltelefonen, det vet alla som har behövt skrolla ett PDF-dokument i alla led.
Så när det är möjligt, välj att göra en webbsida i stället för att ladda upp en PDF!
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-09-10
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.