Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Amerikanskt universitet besöker Ängelholm

Den 28 maj får Ängelholms kommun och Doktorander i Lärande besök av det amerikanska lärosätet Purdue University. På agendan för dagen står kunskapsutbyten och gemensamma intressen av att tidigt få unga intresserade av högre utbildning.

Med syftet att tidigt väcka barnens och elevernas nyfikenhet och lust till lärande har Doktorander i Lärande (DiL) länge arbetat med nya vägar för att göra forskning och högre utbildning intressant för unga. Det är ett arbete som har väckt internationellt intresse och i slutet av maj gästar Purdue University Ängelholm.

En av huvudpersonerna för besöket är professor Jonathan Harbour från Purdue university. Han driver projektet GK-12, ett projekt som på många sätt liknar Doktorander i Lärande och det är initiativ som han har arbetat med ibland annat Shanghai och Stockholm. Under Ängelholmbesöket ska han samt en doktorand och en lärande som deltar i GK-12 träffa elever och lärare på Toftaskolan och de doktorander som deltar i DiL.

– Det är ett kvitto för vårt arbete att vi väcker intresse utomlands och förhoppningen är att detta är starten på något stort, säger Frank Fredriksson, projektledare för Doktorander i Lärande.

På eftermiddagen kommer de att ske en gemensam presentation i Stadshuset där Frank Fredriksson ska presentera Doktorander i Lärande medan Jonathan Harbour pratar GK12-projektet. Därefter följer en diskussion där bland annat kommundirektör Lilian Eriksson, och kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander kommer att delta.

– Jag tror att det blir en spännande dag för alla inblandade. Det finns mycket att lära av varandra och det är inte varje dag Ängelholm för besök från ett amerikanskt universitet, säger Frank Fredriksson.

*Doktorander i Lärande (DiL) är ett samarbete mellan doktorander vid Lunds universitet och barn- och utbildningsverksamheter i Familjen Helsingborg. DiL etablerades i Ängelholms kommun under 2014/2015 och utvidgades under 2016 till fler kommuner inom Familjen Helsingborg.

*Purdue University är ett stort amerikansktuniversitet med cirka 40 000 studenter och ligger mellan Chicago och Indianapolis. Det har ett internationellt rykte för excellens inom vetenskap, teknik, teknik, matematik (STEM) och jordbruk, bland andra områden.