Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Restaurangskolan firar 30 år

I höst är det 30 år sedan restaurangutbildningen startade på Ängelholms gymnasieskola. Jubileet uppmärksammas med middag för allmänheten och speciellt inbjudna fredagen den 19 oktober.

Elever som tidigare gått på Restaurangskolan har lämnat förslag på rätter till den omfattande jubileumsmenyn. Nuvarande elever har därefter gjort sin tolkning av rätterna, provlagat, provsmakat och kombinerat med lämpliga drycker.

 

För mer information och bordsbokning besök Restaurangsskolans webbsidalänk till annan webbplats

 

Jubileumsmeny

(med reservation för ändringar)

  • Kalixlöjrom med mandelpotatiscreme gjord på brynt smör, mandelmjölk och rostad lök (Simon & Gustav, Klitterhus)
  • Kallrökt ankbröst serveras med kantarell och variation på svartrot, örtsallad och Teryakiglace (Magnus & Pontus, Klitterhus)
  • Jordärtskockssoppa med picklade rotfrukter och vinägerfläsk och friterad surdeg (Anna, Château Forêt, Helsingborg)
  • Havtorn och physalissorbet med apelsinskum (Jonas, Rest Rost)
  • Bakad torsk med rökt rotselleri, shiitake, forellrom och friterad skånsk grönkål (Markus, Restaurang Sand)
  • Stekt Bjärekyckling med sotade lökar, picklade cherrytomater, rostade morötter, västebottenkrokett och len kycklingvelouté (Andreas, Restaurang Riviera, Båstad)
  • Kornblomst - ekologisk grönmögel - serveras med kanderade nötter samt päron & timjanmarmelad (Johan & Hanna, Ostbutiken)
  • Crème Fraichepannacotta och sorbet med lime, dillsnö, Mandelblomma, maräng & vitt chokladflarn (Jonas, Rest Rost)

 

Historisk tillbakablick

Det hela började 1987 när dåvarande rektor Ragnar Falk gav läraren Astrid Bordin i uppdrag att undersöka möjligheterna att starta en restaurangutbildning i Ängelholm. Astrid tog sig an uppgiften med fackstudier samarbete med traktens krögare och studiebesök på andra skolor och 1988 startades den tvååriga livsmedelstekniska linjen där den praktiska delen tillämpades på Hotell Skälderviken. Här serverade eleverna salladsbuffé och tvårätters lunch till pensionärer för det facila priset av 30 kr. Dessutom lagades det två mål mat om dagen till de 100 flyktingar som tillfälligt fanns på FBU-gården i Skälderviken.

1993 gick flytten till nyrenoverade lokaler vid Nya Torg. Här fanns plats för 55 gäster, varmkök, kallskänk, bageri, fisk- och styckbod, metodkök, disk och kassa. Utbildningen var populär och ofta fanns två paralleller med 16 elever i varje klass.

2007 flyttade yrkesutbildningarna på Åsboskolan till nya och ändamålsenliga lokaler i Valhall Park. Här fanns den gamla mässen på F10 outnyttjad och kunde renoveras till toppmoderna lokaler för restaurangskolan. 2010 var renoveringen genomförd och restaurangskolan flyttade till Valhall Park på hösten. Den ordinarie lunchrestaurangen som rymmer cirka 50 gäster kan öppnas mot elevmatsalen för att större sällskap ska kunna tas emot vid speciella arrangemang.

 


Valhall