Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Projekt Besöksvän i Ängelholm uppmärksammas nationellt

Ängelholms kommun och Ängelholms sjukhus väcker nationellt intresse för sitt arbete med volontärverksamheten Besöksvän, som riktar sig till äldre som känner sig ensamma.

Besöksvän drivs av Ängelholms kommun i samarbete med Ängelholms sjukhus, inom ramen för Hälsostadssamarbetet. Målet med besöksvän är att ge fler äldre möjlighet att få en social gemenskap och ökad stimulans i vardagen.

Filippa Kurdve, verksamhetschef inom huvuduppdrag Hälsa i Ängelholms kommun och Carl-Johan Robertz, sjukhuschef för Ängelholms sjukhus presenterade projektet Besöksvän vid konferensen Vårdarenan i Stockholm, som arrangeras av Dagens medicin.

Rent praktiskt innebär det att sjukhuset erbjuder inlagda patienter möjlighet att få en besöksvän om man känner sig ensam. Om så är fallet skickas en signal till kommunens träffpunktsverksamhet, om att här finns någon skulle må bra av kontakt med en vän för att motverka ofrivillig ensamhet och för att på så sätt lyfta vardagen och skapa trygghet.

– Besöksvän är ett sätt att skapa livskvalitet och minska oro. Vi vet idag att känsla av sammanhang och gemenskap kan förebygga ohälsa och minska behovet av exempelvis hemtjänst. Intresset från andra kommuner har väckts och vi fick många frågor kring vårt samarbete, berättar Filippa Kurdve.

Ofrivillig ensamhet är ett stort problem bland äldre idag. Därför har huvuduppdrag byggt upp en volontärsverksamhet på bred front för att på olika sätt stötta och hjälpa äldre att skapa social gemenskap, att få träffa andra och delta i olika aktiviteter. Idag finns också möjlighet att träffa en måltidsvän att dela sin lunch med eller en sällskapsvän att gå med till Träffpunkten. Det finns också flera mobila träffpunkter för att nå fler äldre utanför centrala Ängelholm.

Är du intresserad av att få en måltidsvän eller sällskapsvän, kontakta då Äldrelotsen på tel 0431-46 80 80. Eller kanske du vill bli volontär, då kan du antingen skicka in en intresseanmälan via vår e-tjänst alternativt ringa Kundtjänst 0431-870 00.

E-tjänst, intresseanmälan till volontärlänk till annan webbplats

Kontakta Äldrelotsen:

0431-46 80 80

Läs mer här

Filippa Kurdve, verksamhetschef inom huvuduppdrag Hälsa, berättar om volontärverksamheten Besöksvän på konferensen Vårdarenan i Stockholm.

Filippa Kurdve, verksamhetschef inom huvuduppdrag Hälsa, berättar om volontärverksamheten Besöksvän på konferensen Vårdarenan i Stockholm.