Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

NSR uppmanar:
Låt matresterna återuppstå i påsk

Påsken är en av våra största mathelger. Vi köper, lagar, äter och slänger enorma mängder mat. Över sju miljarder kronor lägger svenskarna på påskmat och eftersom var tredje matkasse slängs handlar det om 2,3 miljarder kronor rakt ner i soporna, skriver NSR i ett pressmeddelande.

Generellt beräknas matsvinn kosta varje hushåll mellan 3 000 och 6 000 kronor per år. Matsvinn är mat och dryck som slängts i onödan och som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Det kan till exempel vara livsmedel som inte förvarats rätt och därför blivit dåligt. Men det kan också vara resterna från middagen som hade kunnat bli en lunchlåda eller ingrediens i en ny rätt med lite fantasi.

 

– Det är egentligen ganska lite som hade behövt bli matsvinn, säger Cecilia Holmblad, renhållningschef på NSR.

 

Det oundvikliga matavfallet är någonting helt annat. Det kan vara benrester, skal eller kaffesump. Men med rätt hantering kan även detta avfall få ett nytt liv. Matavfallet som sorteras rätt hemma i köket samlas in och blir till biogödsel och biogas. Därmed uppstår nya resurser i form av växtnäring som sprids på åkrarna i regionen och energi, som driver bland annat kollektivtrafik och sopbilar.

 

Låt ditt matavfall göra nytta

Invånarna i nordvästra Skåne har generellt sett blivit bättre på att äta upp och ta vara på resterna. Men fortfarande slängs väldigt mycket förpackad mat i restavfallet. Det vill säga vi handlar mer än vi behöver och äter inte upp det före bäst-före-datum, vilket är dåligt för både plånboken och miljön.

 

– Vi förlitar oss mer på en datumstämpel än på våra egna näsor. Istället för att lukta och smaka slänger många förpackad mat direkt i restavfallet där det inte alls hör hemma, säger Cecilia Holmblad.

 

Det är egentligen inte särskilt komplicerat. Ät upp först, sortera rätt sen. Matavfallet i påsen och påsen i rätt kärl – sen är det klart!

 

NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) sköter avfallshanteringen i Ängelholms kommun. På NSR:s hemsida kan du läsa mer om allt som rör din sophämtning, och om hur du lämnar skrymmande avfall och prylar på återvinningscentralen.

NSR:s hemsidalänk till annan webbplats

Sortering av matavfall - gör det inte svårare än vad det är (Avfall Sverige)länk till annan webbplats

Så sorterar du ditt matavfall (NSR)länk till annan webbplats

Matavfallet blir nya resurser (NSR)länk till annan webbplats

Flicka står på händer, håller mattallrik med matrester med fötterna och ska sortera matavfallet.