Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Bildreportage från konstprojektet "Vem har rätt att kalla sig konstnär"

Tisdag till lördag, den 21-25 maj, visas i Ängelholm det treåriga konstprojektet ”Vem har rätt att kalla sig konstnär”. Projektet ska öka förutsättningarna för unga konstnärer med funktionsvariationer att bli delaktiga i det ordinarie kulturlivet. Inför projektets sista dag på lördag, vill vi passa på att visa en del av det som har hänt i veckan.

Syftet med projektet är att förändra attityder och påverka stereotypa föreställningar om personer med funktionsnedsättning. Från Ängelholm är det framförallt deltagare från Spirans Konstgrupp som medverkat, men även deltagare från JagKan Ängelholm.

Vi tackar alla deltagare för en fantastisk vecka!

Jenny Gulstad är från Halsberg. Hon kom på idén till projektet ”Vem har rätt att kalla sig konstnär”.  Hon anser att personer med olika funktionsnedsättningar förbises av olika aktörer i det offentliga rummet, då det gäller att bli betraktad som konstnär eller kulturskapare och därmed ständigt utesluts från möjligheten till att på riktigt allvar bidra till kulturlivet i samhället.

Jenny Gulstad är från Halsberg. Hon kom på idén till projektet ”Vem har rätt att kalla sig konstnär”. Hon anser att personer med olika funktionsnedsättningar förbises av olika aktörer i det offentliga rummet, då det gäller att bli betraktad som konstnär eller kulturskapare och därmed ständigt utesluts från möjligheten till att på riktigt allvar bidra till kulturlivet i samhället. Foto: Charlotte Sandberg

I Gamla Rådhuset hittar vi Richard Handl som skapat en av alla vackra konstverk som ni ser i bakgrunden från utställningen Love Peace and Understanding.

I Gamla Rådhuset hittar vi Richard Handl som skapat ett av de konstverk ni ser i bakgrunden från utställningen Love Peace and Understanding. Foto: Charlotte Sandberg

Glöm inte att önska dig något vid önsketrädet.

Glöm inte att önska dig något vid önsketrädet.

I Kronohäktet hittar ni Håkan Henrysson från Spirans konstgrupp med sina fantastiska färgrika konstverk.

I Kronohäktet hittar vi Håkan Henrysson från Spirans konstgrupp med sina färgrika konstverk. Foto: Charlotte Sandberg.

På gamla Rådhuset finns massa spännande att titta på, allt från färg till olika sorters material.

Här finns även massa annat spännande att titta på, allt från färg till olika sorters material.

Vid lunchtid i onsdags var det invigning av utomhusdelens utställning vid Stortorget och Tingstorget.

Vid lunchtid i onsdags var det invigning av utomhusdelens utställning vid Stortorget och Tingstorget.

Under veckan har det arrangerats föreläsningar och andra aktiviteter på Stadsbiblioteket

Under veckan har det arrangerats föreläsningar och andra aktiviteter på Stadsbiblioteket. Foto: Charlotte Sandberg

Pernille Brabrand Projektledare i JagKan Helsingborg Jan Mårtensson Verksamhetschef Ängelholm Malin Fogh deltagare JagKan Dennis Pettersson Studiecoach JagKan Ängelholm Cecilia Bruhn Kommunkoordinator

Från vänster: Pernille Brabrand Projektledare i JagKan Helsingborg, Jan Mårtensson Verksamhetschef Ängelholms kommun, Malin Fogh deltagare JagKan, Dennis Pettersson Studiecoach JagKan Ängelholm, Cecilia Bruhn Kommunkoordinator.

JagKan

I onsdags eftermiddag kom det många nyfikna besökare för att lyssna till föreläsningen JagKan.

JagKan är ett 3-årigt projekt som finns i 7 kommuner. Ett stöd för dem som drabbats av psykisk ohälsa. JagKan ger en chans för dig som vill studera, få struktur och få ordning på livet. JagKan erbjuder även ekonomisk rådgivning vid studierna.

– Vi vill att folk ska må bättre och hitta en väg till ett arbete. Vi hoppas att projektet ska leva vidare i många år, säger Pernille Brabrand.

– Jag har velat plugga länge. Först nu fungerar det tack vare stödet från JagKan. Den regelbundna kontakten hjälper mig att få struktur och ordning på livet och klara studierna, säger Anders, som är deltagare i JagKan.

Här kan du läsa mer här om JagKanlänk till annan webbplats

Att Utmana Normer

På torsdagen föreläste Emilia Hallin om ”Att Utmana Normer”. Hon har tidigare varit ansvarig för kulturfrågorna i Skellefteå kommun. Emilia studerar just nu till sjuksköterska. Hon har även arbetat med stöd och service för funktionshindrade samt demenssjuka.

I föreläsningen berättar hon om Skellefteå kommun som har mycket på gång och det finns många nya idéer inom kultur. Hon menar att det kan vara svårt att bli sedd i konstvärlden om man saknar utbildning och det finns många med kompetens som aldrig får chansen. Alla blir inte hörda, vi väljer vem vi lyssnar på.

– Vi vill att folk ska diskutera kulturfrågorna för att alla ska få rätt att synas och höras, säger Emilia Hallin.

Emilia Hallin, föreläste om att utmana normer.

Temat på föreläsningen var "Utanförskap är kvittot på samhällets misslyckande med att fånga upp och välkomna".

Mitt activa liv

Kort efter Emilia Hallins föreläsning var det Örjan Samuelsson från Halsbergs tur med ”Mitt Activa Liv”. Activa startades 1989, där jobbar man för alla människors lika värde.
– Vi vill ge folk en chans att testa sina vingar och höja sin självkänsla. Vi vill att våra medlemmar ska få bestämma själva vad de vill göra, det är viktigt att dem får känna att de kan. Alla ska få ha delaktighet och ansvar för sitt liv. Det behövs förändringar i samhället, en kamp om allas rättigheter. Tack vare Activa har ca 1000 personer gått ut i arbetslivet de senaste tio åren, säger Örjan Samuelsson.

Örjan är fd. VD på Stiftelsen Activa i Örebro landsting, där han jobbat i 20 år. Han var med och startade Aniara som är en del av ”Vem har rätt att kalla sig konstnär”.

Örjan är fd. VD på Stiftelsen Activa i Örebro landsting, där han jobbat i 20 år. Han var med och startade Aniara som är en del av ”Vem har rätt att kalla sig konstnär”.

Empatilådan

Från och med fredag står Empatilådan redo på Stortorget. Syftet med den är att skapa en tankeställare hos oss om hur vi beter oss mot varandra. I lådan får man under fyra minuter höra berättelser utifrån ungdomars egna upplevelser om hur de blir bemötta av samhället.

Från och med fredag står Empatilådan redo på Stortorget.
Några av projektdeltagare i Empatilådan från Halsberg, Örebro Från vänster: Johannes Larsson Daniel Vikergård Mathilda Jansson Julia Bentfjord

Deltagarna för Empatilådan är Johannes Larsson, Daniel Vikergård, Mathilda Jansson och Julia Bentfjord.


Fler aktiviteter under veckan

Ta chansen att prova på graffiti vid Kronohäktet på lördag, eller varför inte vara med på sagoläsningen och pysselstunden i biblioteket.

Ta chansen att prova på graffiti vid Kronohäktet på lördag, eller varför inte vara med på sagoläsningen och pysselstunden i biblioteket.

Veckan har även bjudit på uppvisning av lergökstillverkning av keramikern Sofia Nilsson, föreläsningen ”Handikappvetenskap i 2010-talet” av Dr. Johanna Gustafsson, samt underhållning på scenen på Stortorget av Ängelholms Musik och teatergrupp.

* ”Vem har rätt att kalla sig konstnär” är ett arvfondsprojekt och medarrangörer är ABF och Stiftelsen Activa.