Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Barnen inviger gångfartsområde utanför Montessoriskolan på Sockerbruket

Eleverna på Ängelholms Montessoriskola fick som de ville. På tisdag den 27 augusti stängs Sockerbruksgatan av utanför skolan mellan klockan 8 och 11. Anledningen är att vägen ska skyltas om till gångfartsområde. Boende i området uppmanas att inte använda bilen mellan klockan 9 och 10 när barnens invigning äger rum. Nära och kära bjuds in till invigningen där barnen uppträder och målar gatan.

Alla barnen på Ängelholms Montessoriskola och Sockerbrukets grundsärskola erbjuds att vara delaktiga i att designa det nya gångfartsområdet utanför skolan. Efter invigningstal och uppträdande klockan 9 kommer barnen gruppvis att få måla det nya gångfartsområdet med kritor. Målningen uppskattas pågå till klockan 10. Därefter kommer målningarna att dokumenteras och ett antal ska väljas ut som sedan ska förevigas med vit trafiklinjemålning.

– Jag hoppas att föräldrar och anhöriga vill komma till vår invigning. Inte minst eftersom det faktiskt är barnen som drivit frågan och den här förändringen, säger Anna Persson, skolintendent på Ängelholms Montessoriskola.

Idag är hastighetsgränsen på Sockerbruksgatan 30 km/h. Men det tycker barnen inte är tillräckligt. Det framkom i höstas när det var trafiktema på skolan och barnen diskuterade ämnet.

– Under diskussionerna vi hade med barnen kom det fram att flera kände sig otrygga på grund hur en del kör och parkerar utanför skolan. Det ledde till att barnen fick samla ihop sina åsikter och skriva till kommunen som nu ser till att det blir en förändring, säger Anna Persson.

Gångfartsområde betyder att ett fordon inte får köras med högre hastighet än gångfart. Föraren har väjningsplikt mot gående och parkering är inte tillåtet.

– Vill man parkera sin bil när man lämnar sitt barn rekommenderar jag att man parkerar på Östra Kyrkogatan på andra sidan ån. Det tar inte mer än några minuter att gå och så får man en mysig liten promenad med sitt barn på köpet, säger Anna Persson.

Nya gångfartsområdet på Sockerbruksgatan utanför Ängelholms Montessoriskola

De röda prickarna markerar det nya gångfartsområdet på Sockerbruksgatan.