Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Parasportfestival och mångfaldskarneval 30-31 augusti

Parasportfestivalen och mångfaldskarnevalen är tillbaka för fjärde året i rad. Nytt för i år är att parasportfestivalen kombineras med en mångfaldskarneval. På fredagen och lördagen kommer det bli aktiviteter och underhållning på Stortorget för både stora och små.

Anledningen till att vi valt att kombinera parasportfestivalen med mångfaldskarnevalen är att vi vill bredda konceptet om att alla är lika mycket värda i vårt samhälle. Ingen ska känna sig utanför oavsett om man är ung eller gammal, vad man har för etniskt ursprung, sexuell läggning eller om man är rörelseindrad eller ej. Alla, och då menar jag alla är välkomna till att fira denna helg med oss, säger Dragan Kostic, integrationssamordnare på Ängelholms kommun.

Den som besöker festivalen kan bland annat få prova på olika parasporter, det vill säga sporter som har anpassats för rörelsehindrade.

Parasporten brukar vara väldigt uppskattat bland alla som provar det. Och det är inget man behöver anmäla sig till utan det är bara att dyka upp när vi kör det klockan 11 på Stortorget, säger Pelle Sköldbeck, aktivitetssamordnare på Ängelholms kommun.

Bland programpunkterna finns till exempel en paneldebatt där två personer, som representerar ungdomar med funktionsvariationer samt ensamkommande barn och unga, ställer tre politiker mot väggen. För barnen blir det ansiktsmålning, hoppborg och musikunderhållning med till exempel Jimmy Johansson, mer känd som Mojje från TV4. Den som vill sjunga, dra en vits eller testa sina färdigheter på scenen med en mikrofon i handen finns Open Mic på schemat. DJ Svärmorsdrömmen och Tomas och Tomaz som är kända dragplåster från Ekebofestivalen kommer också uppträda bland flera artister. Hela evenemanget avslutas traditionsenligt med utomhusbio på lördagen.

Fredagens festligheter startar klockan 11 där kvällens sista programpunkt är klockan 22. Lördagen börjar klockan 11 och kvällens sista programpunkt är klockan 19. Hela programmet för fredagen och lördagen hittar du på:

Hela programmet på Evenemangskalendernlänk till annan webbplats

Parasportfestivalen och mångfaldskarnevalen som är den enda i sitt slag i Sverige är ett samarbete mellan Idrottsföreningen Alla Kan och Ängelholms kommun.

Men allt tar inte slut i helgen. För våra högstadieelever är det mångfaldsvecka nästa vecka den 2 september till den 9 september. Då kommer det till exempel vara parkour, rullstolsbasket, hinderbana och föreläsning om mångfald på schemat, säger Dragan Kostic.

Människor i rullstolar mot regnbågsfärgad bakgrund.