Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Fordonsbranschens dag lockade blivande elever till nytt fordonsprogram

Till höstterminen 2020 startar det nya fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil på Ängelholms gymnasieskola. För att få en försmak av det nya fordonsprogrammet bjöd gymnasieskolan och samarbetspartners från bilbranschen in elever till en branschdag den 23 oktober.

Ett ökat intresse för yrkesutbildningar och ett stort behov av personbilstekniker i Ängelholms kommun har gjort att fordons- och transportprogrammet nu startar upp igen efter att yrkesutbildningen varit vilande i tio år.

– Trenden har vänt i Ängelholm och timingen kan inte bli bättre eftersom behovet av personbilstekniker är stort nu hos våra lokala bilverkstäder. Så är man intresserad av bilar och modern teknik och vill ha jobb efter gymnasiet ska man välja det nya fordons- och transportprogrammet, säger Linus Silow, rektor på Ängelholms gymnasieskola.

Till våren kommer eleverna kunna söka till det nya programmet som startar höstterminen 2020 i nya fräscha lokaler på Valhall College. För att få en försmak av utbildningen fick intresserade anmäla sig till Fordonsbranschens dag som ägde rum den 23 oktober där elever fick följa med och besöka två av Ängelholms bilverkstäder.

Fordons- och transportprogrammet har tagits fram i nära samarbete med bilverkstäderna i Ängelholm. Utbildningen som är på tre år innehåller en stor del arbetsplatsförlagt lärande, det vill säga praktik. I årskurs 2 kommer eleverna att vara ute på verkstäderna två dagar i veckan och i årskurs 3 tre dagar i veckan.

– Eftersom det är en praktisk yrkesutbildning är det naturligt att eleverna tillbringar stor del av sin skoltid på verkstäderna. Samtidigt får de utbilda sig i en miljö som har den senaste tekniken på ett område där utvecklingen går snabbt framåt, säger Linus Silow.

På fordons- och transportprogrammet finns bland andra tillval fördjupningskurser i svenska och engelska som i sin tur ger högskolebehörighet för den som eventuellt vill vidareutbilda sig i framtiden.

Röster från branschdagen med blivande elever

Jacob Hemert

– Jag har varit intresserad av bilar sedan jag var liten. Varje gång vi haft praktik med skolan har jag varit på en bilverkstad, så det är ganska självklart för mig att söka till fordonsprogrammet.

Kevin Langöe

– Det är kul att fordonsprogrammet startar i Ängelholm och kunna får vara del av något nytt. Jag är intresserad av bilar och mekar mycket med min moppe, vilket jag tror är en fördel, eftersom man blir mer insatt ju större intresse man har.

Rasmus Raag Löfqvist

– Jag har alltid velat sätta en motor på allting. På fritiden mekar jag med bilar och egna byggen. Idag var det intressant att se hur de jobbar på de olika bilverkstäderna. En del har till exempel kontakt med kunder och andra inte.

Tre blivande elever på det nya fordons- och transportprogrammet som deltog på branschdagen den 23 oktober.

Från vänster Jacob Hemert, Rasmus Raag Löfqvist och Kevin Langöe.

Tre bilar parkerade framför det nya fordons- och transportprogrammets lokaler.