Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Ängelholms kommun får nordiskt pris för sitt nya kommunvapen

Ängelholms kommun har tilldelats utmärkelsen Årets kommunvapen 2020. Det är den nordiska heraldiska föreningen, Societas Heraldica Scandinavica, som med priset vill lyfta fram kommunens förnyelse av sitt kommunvapen. 

Den nordiska heraldiska föreningen, Societas Heraldica Scandinavica, motiverar sitt beslut i ett pressmeddelande från den 12 februari.

― Ängelholms kommun visar på ett utmärkt sätt hur ett vapen kan ges en enkel och tydlig utformning som fungerar bra även i digital kommunikation. Därför har vi utsett Ängelholms kommunvapen till Årets nordiska kommunvapen 2020, säger Martin Sunnqvist, ordförande Societas Heraldica Scandinavica.

Det var i juni 2019 som kommunfullmäktige fattade beslut om en revidering av Ängelholms kommuns grafiska profil och Ängelholms kommunvapen. Syftet var att anpassa kommunens visuella uttryck mot de krav som ställs på dagens digital kommunikation och att synliggöra kommunen på ett tillgängligt och positivt sätt. Förnyelsearbetet har gjorts med varsamhet för att bevara det vackra stadsvapnet med anor från 1693 och för traditionen att använda ett heraldiskt vapen som logotyp för kommunen.

― Ängelholms nya kommunvapen antogs i bred politisk enighet under 2019. Vapnet är laddat med många positiva värden och är en stark symbol för Ängelholms kommun med hög igenkänningsfaktor. I och med den nya, moderna utformningen kan vi använda vapnet på ett tydligare och bättre sätt i de sammanhang där kommunen är avsändare. Det är glädjande med den positiva respons vi fått för vårt arbete, såväl från ängelholmarna som från heraldikentusiaster, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

― Det är fantastiskt roligt att vi får detta erkännande för vårt arbete att både förnya och samtidigt bevara värdefulla symboler för Ängelholm. Sedan beslutet togs förra året har vi fått mycket uppskattning för det nya kommunvapnet, både från invånare och medarbetare i kommunen. Priset som Årets nordiska kommunvapen 2020 är ytterligare en glad bekräftelse på att vi landat rätt, säger Karin Wettermark Jonsson, kommunikationschef Ängelholms kommun.

Societas Heraldica Scandinavica
Societas Heraldica Scandinavica är sedan år 1959 en samlingspunkt för heraldiskt intresserade i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Societas Heraldica Scandinavica ger ut Heraldisk Tidsskrift, Skandinavisk Vapenrulla och andra heraldiska publikationer samt ordnar vartannat år en nordisk heraldisk konferens.

Nyheten på Societas Heraldica Scandinavicas hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Logotyp Ängelholms kommun