Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Nya strandstaket i Havsbaden ska stoppa sandflykt

I Vejbystrand finns två strandstaket som är ett resultat av ett medborgarförslag. Nu ska stranden i Havsbaden få liknande staket på tre utsatta platser för att förebygga sandflykt.

På stranden i anslutning till nedgången från Sjöstigen i Havsbaden står idag en liten del av ett strandstaket.

Det man kan se idag är ett testbygge för att vi ska se vilken vinkel staketet ska ha i förhållande till vinden samt materialval på stolpe. I slutet på mars kommer vi sätta igång med att bygga resten av staketet och de andra två, säger Josefine Karlsson, projektledare på Ängelholms kommun.

De tre staketen beräknas bli färdiga i maj och de andra två ska byggas på stranden i anslutning till nedgångarna från Sandstigen och Strandstigen. Varje staket kommer att blir totalt 100 meter långt och sträcka sig 50 meter på båda sidor av varje trappnedgång. När bygget börjar kommer det skyltas på plats om att arbete pågår. Framkomligheten kommer inte att begränsas under byggperioden.

I Vejbystrand finns två staket sedan 2017 varav ett är byggt med juteväv och ett med flätad pil. De två staketen som tillkom genom medborgarförslaget har utvärderats där det har visat sig att det finns fler fördelar med pilstaketet. Därför kommer de nya staketen att byggas med pil istället för med juteväv.

– Båda staketen i Vejby har visat sig motverka sandflykt, det vill säga att sanden blåser bort eller sköljs ut i havet. Men av någon oklar anledning har vegetationen klarat sig bättre av de högre pilstaketen. Sedan har vi fått positiva kommentarer om att pilstaketen tillför något estetiskt till stranden, säger Geraldine Thiere, hållbarhetsingenjör på Ängelholms kommun.

Testbygge av staket på stranden i anslutning till nedgången från Sjöstigen i Havsbaden. De fyrkantiga stolparna kommer att ersättas av runda när staketet ska byggas klart.

Testbygge av staket på stranden i anslutning till nedgången från Sjöstigen i Havsbaden. De fyrkantiga stolparna kommer att ersättas av runda när staketet ska byggas klart.

karta som visar var staketen ska byggas på stranden i Havsbaden

De orangea cirklarna markerar var de nya staketen ska byggas på stranden i Havsbaden.