Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

1 april öppnar nomineringen till det nya arkitekturpriset

Från och med den 1 april kan byggnader, bebyggelsemiljöer, parker och torg nomineras till Ängelholms kommuns nyinstiftade arkitekturpris. Vilket bidrag som vinner avgörs av en jury och prisutdelningen sker under festliga former i Hembygdsparken på Sveriges nationaldag den 6 juni.

Nomineringen kommer vara öppen från den 1 april till och med den 30 april för alla som vill uppmärksamma byggnader, bebyggelsemiljöer eller anläggningar som parker eller torg i Ängelholms kommun, som tillkommit under de senaste fem åren.

– Med det nya arkitekturpriset vill vi uppmärksamma den fina arkitekturen vi har i Ängelholm samt inspirera till ny och spännande arkitektur som bidrar till vår goda livsmiljö i vår kommun, säger Tomas Fjellner, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

En jury utser vinnaren

Juryn kommer bestå av ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (juryns ordförande), ytterligare politikerrepresentant, stadsarkitekt, planchef, bygglovschef och chef för kultur och stad. Vid behov kan juryn komma att utökas. Det vinnande bidraget presenteras under nationaldagsfirandet i Hembygdsparken den 6 juni.

– Skalan på projektet är inte avgörande. Arkitekturen som premieras kan både vara något som förgyller människors vardagsmiljöer eller något som utgör ett landmärke utåt för att få människor att fastna för de kvalitéer som Ängelholm besitter, säger Pernilla Theselius, stadsarkitekt i Ängelholms kommun.

Priset är en bronsplakett

Priset, förutom äran, är en bronsplakett som designats av den svenska formgivaren Jens Fager som är baserad i Ängelholm, med utbildning från Konstfack i Stockholm och Tohoku University i Japan. Plaketten kommer fästas på byggnaden eller monteras på platsen. Diplom kommer att delas ut till de personer som haft en avgörande roll för verkets goda resultat.

– Eftersom Ängelholm profilerar sig som en kommun där god gestaltning värderas högt ville vi att priset i sig också skulle få en unik utformning med anknytning till platsen, säger Pernilla Theselius.

Nominera till arkitekturpriset (öppnar 1 april)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Priser och stipendierlänk till annan webbplats

3d-visualisering av plaketten till arkitekturpriset, formgivare Jens Fager.

3d-visualisering av plaketten till arkitekturpriset, formgivare Jens Fager.