Denna nyhet är gammal och har hämtats från vårt arkiv.

Lokala initiativ hjälper vården med extra skyddsutrustning

Corona och Covid-19 har skapat ett stort behov av skyddsutrustning till vården i hela världen. I Ängelholm gör privata lokala initiativ stor skillnad genom att producera egna skyddsvisir som de skänker till vården.

– Man blir varm i hjärtat och vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi får.

Det säger Bodil Fälth, som är medicinskt ansvarig för rehabiliteringen och den som samordnar skyddsutrustning inom vården i Ängelholms kommun. Hon har nyligen tagit emot en leverans med ett hundratal visir från ett nystartat lokalt nätverk.

Bakom initiativet står Aurélie Herlevsson, Daniel Monsen och Martin Hultberg. För en vecka sedan hade de aldrig arbetat ihop, men som nu ägnar en stor del av sina arbetsdagar till tillverkningen av skyddsvisir. Målet för dem är att leverera tusen visir innan större tillverkare tar över.

– Vi står alla inför denna situation tillsammans och vi måste alla hjälpas åt. Att kunna underlätta för de verkliga hjältarna inom vården och se hur glada de blir över det vi bidrar med är stort, säger Martin Hultberg.

Det stora behovet av skyddsutrustning just nu beror framförallt på att många överallt behöver samma typ av utrustning.

– Det är viktigt att poängtera att vi i nuläget inte har brist på skyddsutrustning i Ängelholms kommun. Men att få säkra och snabba leveranser lokalt är en stor tillgång. Framförallt när leveranser längre ifrån kan ta lång tid, säger Bodil Fälth.

Hjälp har även kommit från andra håll. På Rönnegymnasiet har man använt en 3D-skrivare för att bygga visir och på kommunens Resurscenter, där man hjälper personer som står utan jobb, har verksamheten skruvats om för att hjälpa till. De har levererat över tusen visir till vården.

– För oss var det både en chans att få hjälpa till och ett bra tillfälle för arbetsträning. Att snabbt kunna sätta upp en produktion med allt vad det innebär har varit nyttigt. Vi fortsätter arbeta med detta så länge vi får och det behövs, säger Patrik Fessé, enhetschef på Resurscenter.

Kartonger med visir som levererats till Ängelholms kommun