Ängelholmare trendspanade om framtidens kommun

Globala megatrender och lokala framtidsspaningar stod på schemat när kommunen startade sitt visionsarbete med en temaföreläsning för strax över 80 personer på Stadsbiblioteket.

I tisdags bjöd Ängelholms kommun in till den första av två temaföreläsningar med temat framtid, trender och välfärd. Föreläsningarna är en del av visionsarbetet och som ska leda fram till en ny vision för kommunen - Vision 2035. Och det var ett åttiotal besökare som hade tagit sig till stadsbiblioteket. Först hälsade kommunstyrelsens ordförande, Robin Holmberg (M), välkommen.

– Det är extra roligt att se så många människor som brinner för Ängelholm som kommun, stad och hur den ska utvecklas här ikväll. Nu är startskottet för den visionsprocess som vi kommer arbeta med under våren, sa han.

Temat för dagen var framtid och trender och föreläsaren Micco Grönholm, varumärkesutvecklare, förändringsledare och Head of future på Helsingborgs stad hade ett tydligt budskap till åhörarna.

- Alla ni som sitter här ikväll kan alla vara med och påverka Ängelholms framtid, sa Micco Grönholm.

Han gick igenom allt från stora globala megatrender som klimatförändringar och digitalisering, till mindre lokala framtidsspaningar som ökade förväntningar på service och en allt äldre befolkning.

- En trend är en stabil och långsiktig förändring. Globala megatrender, det påverkar i livet och allt i världen.

Därefter var det dags för besökarna att arbeta. De fick i uppdrag att välja den spaning som man ansåg mest viktig och på stora pappersark rita upp konsekvenser, utmaningar och möjligheter som spaningarna kunde förde med sig.

Resultatet från gruppernas arbete dokumenteras och ska sammanställas i en omvärldsanalysrapport som komer ligga till grund under för fortsatt visionsarbete.

Redan på tisdag den 10 december, kl 13:00 - 15:00 på Stadsbiblioteket, är det dags för nästa temaföreläsning med en ny grupp. I dagsläget är 125 personer anmälda, men det finns fortfarande platser kvar.

Anmäl dig temaföreläsningenlänk till annan webbplats

Läs mer om vårt visionsarbetelänk till annan webbplats

Micco Grönholm

Micco Grönholm var kvällens föreläsare och han pratade om globala trender och lokala framtidsspaningar.

Workshop under visionsarbetet

Henrik van Lier och Jack Jönsson var två av besökarna, här i en diskussion om digitalisering och integritetsintrång.

Workshop under visionsarbetet

Efter workshopen satte grupperna upp sina resultat på väggen.

Embla Hägelmark från ungdomsfullmäktige visar upp resultatet från workshopen.

Embla Hägelmark från ungdomsfullmäktige visar upp resultatet från workshopen.

Unga arbetar med workshop.

Det här är vår framtid, sa Micco Grönholm och visade mot bordet med ungdomar.