​Jens Fager designar Ängelholms nya arkitekturpris

Det blir lokala designern Jens Fager som kommer att formge den bronsplakett som ska delas ut till vinnaren av Ängelholms kommuns nya arkitekturpris. Byggnader, miljöer, parker och torg i Ängelholm som är uppförda de senaste fem åren kan nomineras till priset. Vinnaren presenteras vid en prisutdelning vid nationaldagsfirandet den 6 juni.

– Alla intresseanmälningar som kom in var av väldigt hög kvalitet. En enig jury var överens om att Jens Fagers skiss har alla förutsättningar till att bli ett pris som både representerar Ängelholm på ett lekfullt och tidlöst sätt, samtidigt som det leder tankarna till arkitektur, stad och landskap, säger Pernilla Theselius, stadsarkitekt i Ängelholms kommun.

Jens Fager är en svensk formgivare baserad i Ängelholm, med utbildning från Konstfack i Stockholm och Tohoku University i Japan. Han har fått stor uppmärksamhet sedan han visade upp sin serie RAW i Milano 2008. Nu har han fått uppdraget att ta fram en plakett i brons som går till vinnaren av Ängelholms kommuns nya arkitekturpris.

– Jag ser det som en stor ära att få möjligheten att designa priset. Dessutom är det otroligt kul att få vara med och främja god lokal arkitektur i Ängelholm, säger Jens Fager.

Alla kan nominera till arkitekturpriset

Vem som helst får nominera sitt förslag till pristagare. Kravet är att projektet ska vara uppfört i Ängelholms kommun och tillkommit under de senaste fem åren. Anmälan öppnas senare i vår.

Vinnaren avgörs av en jury bestående av ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (juryns ordförande), ytterligare politikerrepresentant, stadsarkitekt, planchef, bygglovschef och chef för verksamheten Kultur och stad. Vinnaren tillkännages på nationaldagsfirandet i Hembygdsparken den 6 juni.

Det blir första gången som Ängelholms kommun delar ut ett arkitekturpris.

Jens Fagers skiss

Skiss: Jens Fager