Oväder på väg – uppmaningar från räddningstjänsten

SMHI har från förmiddagen in på seneftermiddagen torsdag utfärdat en klass 2 varning för storm över södra Sverige med vindhastigheter på upp till 25-30 m/s i byarna. Räddningstjänsten i nordvästra Skåne uppmanar allmänheten att förbereda sig.

Uppdatering 2020-03-12 kl 12:35:

Med anledning av stormen är förändringar gjorda gällande skolskjuts från Tofta/Össjö och Strövelstorp. Skjutsar på eftermiddagen som skulle gått före kl 14 är inställda och barnen åker med senare skjutsar från kl 14. Vårdnadshavare får information av respektive skola.

- - - - - - - - - - - - - -

Ett lågtryck rör sig södra Sverige under torsdagen med vinden från sydväst - väst där vindbyar kan uppgå till 25-30 m/s. Kulmen nås under seneftermiddagen då vindarna avtar ner till 15-20 m/s. I samband med lågtrycket kommer även en regnfront in norr om Skåne.

Hur kan jag förbereda mig?

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att ta in alla lösa föremål från sina trädgårdar och balkonger. Det kan t.ex. vara att hala flaggor, ta in krukor och andra lösa föremål, stänga fönster, balkong- och altandörrar. Under en storm är det angeläget att stanna inomhus för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål och vältande föremål. Båtägare bör även se över sina förtöjningar så att båtarna ej slits under stormen.

Det kan även bli stora störningar i trafiken på grund av den kraftiga vinden och nederbörden. Med anledning av den blöta marken kommer träden lättare att falla vilket kan påverka framkomligheten på väg- och järnvägsnäten. Ska du åka med kollektivtrafiken, besök Skåntrafikens webbplats för att hitta mer information.

Skånetrafikens webbplatslänk till annan webbplats

Förberedelser för störningar i elnätet

Vid stormar finns risk för störningar i elnätet. När strömmen är borta märker vi hur beroende vi är av den i vår vardag. För att bli mindre sårbar kan följande vara bra att ha hemma:

  • En batteridriven transistorradio
  • Ficklampa
  • Färska batterier
  • Kontanter
  • Stearinljus, värmeljus
  • Tändstickor
  • Lite konserver som t ex soppa
  • Gärna ett stormkök eller en fotogenvärmare

Om du bor utanför tätorten behöver du kanske förbereda dig lite mer med t ex med en extra värmekälla.

Läs mer:
Trafikverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Danska meteorologiska institutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skånetrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster