Ängelholms bibliotek satsar digitalt

Hemleverans av låneböcker, digital kundtjänst och ett digitalt program med bokfrukost, lokalhistoria och konst. Detta är några av de lösningar som skapats för att minska smittspridning av coronaviruset och samtidigt tillgodose besökare och låntagare på bästa sätt.

Biblioteken i Ängelholm håller fortsatt öppet under coronapandemin, men med vissa förändringar för att minska smittspridningen. Till exempel har bibliotekslokalerna fått luftigare möblering. De som inte vill eller kan ta sig till biblioteket kan få sina låneböcker hemlevererade eller hämta via take away. Via bibliotekets webbplats går det att chatta med bibliotekspersonal i Ängelholm och Familjen Helsingborg via en digital infodisk. Det är också möjligt att boka ett digitalt personligt möte med bibliotekarie i Ängelholm.

– När en stor del av våra besökare och låntagare inte längre kan komma till de fysiska biblioteken behöver vi hitta nya vägar att nå ut till dem. Och de som vill besöka biblioteken ska kunna känna sig trygga, säger Martin Memet Könick, bibliotekschef i Ängelholms kommun.

Ängelholms bibliotek satsar även på en digital programverksamhet. I början av juni kommer ängelholmarna bland annat att kunna ta del av högläsning av klassiker, bokfrukost, lokalhistoria och veckans konstrunda på bibliotekets och kommunens digitala kanaler.

– Syftet är att producera och publicera material som håller hög kvalitet, är underhållande och har ett informationsvärde. Förhoppningen är att detta ska leda till en digital programverksamhet som kommer löpa parallellt med den ordinarie verksamheten även då covid-19 ligger bakom oss, säger Martin Memet Könick.

Förändringar på biblioteken


Skyddsåtgärder på biblioteken

På biblioteken har en del sittplatser tagits bort och det finns markeringar på golven som underlättar för besökare att hålla avstånd. Datorer bredvid varandra har stängts av och datortiden är begränsad för att underlätta tillgången till datorerna. Plexiglas har installerats vid informations- och utlåningsdiskarna. Utlåningsdiskar kan flyttas ut när vädret tillåter.

QR-koder med lästips

På fönstren på biblioteken finns affischer med nya boktips varje vecka. På affischerna finns QR-kod som leder till en liten presentation av boken.

Arrangemang

All ordinarie programverksamhet på biblioteken är inställd och ersätts av ett digitalt program i juni. Vissa utomhusaktiviteter arrangeras med Skaparbibblan.

Bokbussen

Bokbussens ordinarie turer är inställda tills vidare. Istället används bokbussen för hemleverans av beställda böcker.

Inga förseningsavgifter

Fram till 30 juni ges ingen förseningsavgift på pågående och nya bibliotekslån. Detta kan komma att bli förlängt.

Take away och hemleverans

Om du inte vill eller kan besöka biblioteket har du möjlighet att beställa take away eller hemleverans av låneböcker. Du kan antingen ringa, mejla eller fylla i webbformuläret i länken nedan.

Beställ take away eller hemleverans från biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Digital kundtjänst

På Bibliotek Familjens Helsingborgs gemensamma webbplats kan du chatta med bibliotekspersonalen. Chatten är bemannad på vardagar klockan 9 – 16 av personal från alla bibliotek i samarbetet.

Bibliotek Familjen Helsingborg webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka en bibliotekarie

Om du vill ställa frågor till en bibliotekarie kan du boka ett digitalt möte som sker via mötestjänsten Skype.

Boka en bibliotekarie via Familjen Helsingborgs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se filmen om förändringarna på biblioteken

Ängelholms tillfälliga stadsbibliotek