Besöksplatser med plexiglas gör efterlängtade möten möjliga

Särskilda besöksplatser utomhus ska möjliggöra efterlängtade möten på kommunens äldreboenden och korttidsboenden trots det rådande besöksförbudet. Redan till helgen ska de första mötena bakom plexiglas genomföras.

– Vi ser fram emot fina återseenden på mors dag, säger Susanne Westerdahl, som är verksamhetschef för kommunens äldreboenden. 

För att undvika smittspridning av coronaviruset och covid-19 råder ett generellt besöksförbud på landets äldreboenden sedan den 1 april. Så även här i Ängelholm vilket innebär att många äldre inte har fått träffa sina anhöriga på flera månader.

Som en åtgärd på detta har man under veckan satt upp plexiglasskärmar, bord och stolar i utomhusmiljön på kommunens äldreboenden. Tanken är att man ska kunna träffas trots besöksförbud och utan att riskera smittspridning.

– Det är självklart efterlängtat för många att få träffa sina anhöriga, inte minst nu till mors dag. Därför känns det väldigt bra att vi har lyckats få till detta, säger Susanne Westerdahl, som är verksamhetschef för kommunens boenden.

Plexiglasskärmarna är placerade på respektive boendes uteplatser där de har placerats under tak. Har man en anhörig som man vill besöka ska man kontakta boendet i fråga för att boka tid. Viktigt att tänka på är att reglerna för besöksförbudet fortfarande gäller.

– Det är viktigt att alla respekterar förhållningsreglerna för utomhusbesöken som personalen på boendet informerar om i samband med besöksbokningen. Man får till exempel inte gå iväg med sin anhöriga utan mötet ska ske på de platser som skapats för besök, säger Bodil Fälth som är medicinskt ansvarig för rehabiliteringen i Ängelholms kommun.

Idén med skärmar av plexiglas har redan testats på flera håll runtom i Sverige med positiva resultat, och nu står alltså Ängelholms kommun på tur. Tidigare i maj sa statsepiodemiolog Anders Tegnell till TT att han ansåg att metoden var en rimlig lösning på ett svårlöst problem.

Bakom tillverkningen av plexiglasskärmarna står resurscenter, som är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet och som hjälper personer som står utan jobb. De har utvecklat sin verksamhet för att hjälpa till och har tagit fram de tio skärmarna till våra boenden.

Var finns särskilda besöksplatser?

De säkra besöksplatserna med plexiglas är uppsatta på de äldreboenden som hanteras i kommunal regi.

  • Åsbytorp
  • Willan
  • Viktoriagården
  • Kungshaga
  • Karlsgården
  • Kvarnliden
  • Lindhaga
  • Solhaga
  • Munka Ljungbygård
Plexiglas mellan en boende och anställd på Willans vårdboende.

Särskilda besöksplatser med plexiglas möjliggör för besök på kommunens äldreboenden utan att riskera smittspridning.