Ängelholm först i Skåne att få grönt ljus av Blåljuskollen

Första kommunen i Skåne och 15:e i Sverige - Ängelholms kommun har fått godkänt enligt Blåljuskollen. Det är en kvalitetssäkring som betyder att vi drar vårt strå till stacken för att blåljusaktörer ska ha tillgång till så bra kartor som möjligt när nöden kräver det.

När blåljusaktörer som ambulans, polis eller räddningstjänst ska rycka ut i en nödsituation är det mycket viktigt att det finns tillgång till fullständiga och korrekta kartor så att det är lätt för alla att snabbt hitta rätt. Blåljuskollen är en checklista för Sveriges kommuner som har tagits fram av Lantmäteriet och Trafikverket som pekar ut geografisk data (geodata) som är viktig för blåljusaktörerna. Exempel på geodata är exempelvis adresser, byggnader, namn på platser, vägar och järnvägar. Men datan kan förändras, ett vägarbete kan innebära att en adress ändras över en natt.

– Vi som kommun behöver se till att vi tillhandahåller den geodata som finns inom kommunen. Men minst lika viktigt är att vi även har rutiner för att snabbt kunna göra de uppdateringar som behövs när ny data behöver registreras. Och det har vi nu fått bekräftat att vi har genom Blåljuskollen, säger Åsa Bjäräng, kart- och mätchef i Ängelholms kommun.

Lantmäteriet om Blåljuskollenlänk till annan webbplats

Axel på polis i pikétröja sedd från sidan.

Foto: Michael Erhardsson