Se prisutdelningarna i efterhand

Missade du livesändningen av prisutdelningen till arkitekturpriset, idrottspriset och kulturpriset kan du se den i efterhand.

Livesändningen som visades på Youtube den 14 augusti kl. 16:00 kan du se i efterhand via denna länk:

https://youtu.be/cb8WqF6cxmMlänk till annan webbplats

Arkitekturpriset

Det nyinstiftade Arkitekturpriset delades i år ut för första gången och juryn valde att dela ut pris i kategorierna ”Ny byggnad” och ”Renovering”.

Vinnaren i kategorin ”Ny byggnad” är Hälsostaden byggnad 71 med motiveringen:

Utmärkande för projektet är ett brett register av arkitektoniska kvaliteter: känsla för material och form, utblickar, variation och mönster. Genom skicklig och inkännande gestaltning av gränssnittet mellan befintlig sjukhusarkitektur, Rönne å:s grönska och stadens centrala stråk skapas vackra och funktionella rum med fokus på människans välbefinnande.

Arkitekt: White arkitekter AB genom Kjell Nyberg, ansvarig arkitekt
Byggherre: Hälsostaden AB
Entreprenör: Peab Sverige AB

Vinnaren i kategorin ”Renovering” är Valhallsvägen 42, Skälderviken (f d Telestationen) med motiveringen:

Ett av Skäldervikens äldsta hus har väckts ur sin Törnrosasömn: en genomgripande renovering kantad av outtröttligt god känsla för gedigna material och detaljer parad med gott hantverkskunnande, har mejslat fram ett vackert och harmoniskt nytt hus ur det gamla, med hela det äldre husets berättelse intakt.

Arkitekt: Add Ulrika AB genom Ulrika Lundgren
Byggherre: Anne och Malte Åkerström
Entreprenör: Per Jonander för Ängelholms plattsättning och bygg AB

Priset, förutom äran, är en bronsplakett som designats av den svenska formgivaren Jens Fager som är baserad i Ängelholm. Arkitekturpriset delas ut till byggnader, bebyggelsemiljöer eller anläggningar som parker eller torg i Ängelholms kommun, som genom god gestaltning utvecklat arkitektoniska kvalitéer samt den lokala identiteten. Även goda exempel på renovering av byggnad kan komma ifråga. Det ska dock vara ett projekt som är uppfört i Ängelholms kommun, och som inte är färdigställt för mer än fem år sedan.

Sofia Nilsson årets kulturpristagare

Keramikern Sofia Nilsson tilldelades årets kulturpris av Ängelholms kommun med motiveringen:

Sofia Nilsson har i mer än 40 år som verksam keramiker blivit en självklar kulturprofil då hon värnat om Ängelholms lokalhistoriska arv genom sin finstämda och kärleksfulla tolkning av lergöken samt sina vackra bruksföremål och intressanta skulpturer.

Kulturpriset delas ut till en eller flera personer som bidragit med värdefulla kulturinsatser med anknytning till staden. Priset är ett belopp på 25 000 kr.

Årets kulturstipendier

För att stödja och uppmuntra till fortsatta kulturgärningar tilldelas Johanna Kylberg och Erik Månsson stipendium på 8 500 kr vardera.

Johanna Kylberg är på väg att bli musikalartist och har tidigare gjort många rolltolkningar i musikalerna på Kulturskolan. Motivering till kulturstipendium:

Johanna Kylberg är på väg att bli musikalartist med ambitioner att studera utomlands. Hon har gjort många fantastiska rolltolkningar i musikalerna på Kulturskolan och är en fin förebild för de yngre sångarna.

Erik Månsson är violinist och spelar sedan flera år i Ängelholms Symfoniker och strävar efter att kunna få arbeta med sin musik. Motivering till kulturstipendium:

Erik Månsson är en otroligt duktig violinist och han spelar sedan flera år i Ängelholms Symfoniker. Erik söker sig till internationella utbildningar med siktet att i framtiden kunna arbeta professionellt med musiken.

Årets idrottspris

Idrottspriset delas ut till en eller flera personer som bidraget med värdefulla idrottsinsatser med anknytning till Ängelholms kommun. De utsedda tilldelas 10 000 kr vardera.

Hussein Abboud årets Idrottsledare

Hussein Abboud har med sitt fantastiska angagemang som huvudtränare i Vattenpoolarna Höganäs - Ängelholm lett sitt lag till stora framgångar med silver i ungdoms-SM och har tagit seniorerna från allsvenskan till elitserien på två år.

Gun-Marie Nilsson årets idrottsprofil

Gun-Marie Nilsson tilldelas idrottspriset för sitt outtröttliga engagemang för föreningslivet i Össjö. Hon är en eldsjäl som det inte finns många av och med en strävan att alla, nyinflyttad eller nyanländ, ska få vara med.

Sandra Andersson årets idrottsprestation

Sandra Andersson skrev svensk bowlinghistoria när hon som första svensk kvinna vann en tävling på Professional Women´s Bowling Association Tour (PWBA-tour) med en otrolig insats i Fountain Valley Open. Dessutom blev det VM-brons i singel och VM-silver i lag, samt två SM-medaljer under ett framgångsrikt år.

Hälsostaden byggnad 71 tilldelades arkitekturpriset i kategorin ”Ny byggnad”. Bild: Henrik Rosenqvist

Hälsostaden byggnad 71 tilldelades arkitekturpriset i kategorin ”Ny byggnad”. Bild: Henrik Rosenqvist

Valhallsvägen 42, Skälderviken (f d Telestationen) tilldelades arkitekturpriset i kategorin ”Renovering”. Foto: Ängelholms kommun.

Valhallsvägen 42, Skälderviken (f d Telestationen) tilldelades arkitekturpriset i kategorin ”Renovering”. Foto: Ängelholms kommun.

Hälsostaden byggnad 71, sedd från Tullportsplatsen (Vita Räck), tilldelades arkitekturpriset i kategorin ”Ny byggnad”. Bild: Henrik Rosenqvist

Hälsostaden byggnad 71, sedd från Tullportsplatsen (Vita Räck), tilldelades arkitekturpriset i kategorin ”Ny byggnad”. Bild: Henrik Rosenqvist