Gammalt blir nytt när stadsbiblioteket byggs om

Restaurang och café med uteservering, större barn- och ungdomsavdelning, skapanderum och plats för scenframträdanden. Det är några av de förändringar som väntar Ängelholms stadsbibliotek. Men innan det nya tar plats rivs det gamla ut.

Stadsbiblioteket genomgår en större ombyggnad och är därför tillfälligt stängt. Under februari och mars flyttade både böcker och personal till tillfälliga lokalerÅsbogatan 22. I byggnaden på Stortorget råder nu ett intensivt rivningsarbete. Under hösten ska både fönster och tak bytas ut. 

Del av fasaden på Stadsbiblioteket i Ängelholm.

Stadsbiblioteket i Ängelholm är under ombyggnad.

Allt går som planerat enligt bibliotekschefen Martin Memet Könick.

I december år 2021 ska ombyggnaden vara klar. Men exakt när vi slår upp portarna på Stortorget igen är en aning osäkert. Efter ombyggnaden ska all ny inredning komma på plats, säger han. 

Blandning av gammalt och nytt

Det nya stadsbiblioteket blir mer optimerat för modern biblioteksverksamhet.

– Det behövs andra sorters rum i nutidens bibliotek som fokuserar på demokratiska frågor, upplevelser och biblioteket som mötesplats, säger Martin Memet Könick och fortsätter:

– Samtidigt finns en önskan om att behålla själen i byggnaden. Vi kommer återbruka möbler, behålla detaljer som är unika för Ängelholms stadsbibliotek och landa i en bra blandning av gammalt och nytt.

Mer plats för barn och unga

På ovanvåningen blir det gott om utrymme för barn och ungdomar. Det blir totalt tre rum med rumsindelning för olika åldrar.

– Tanken är att barnavdelningen ska bemannas, vilket blir ett uppsving för barnverksamheten, säger Martin Memet Könick.

Bibliotekschef Martin Memet Könick iklädd skyddshjälm och varselväst under ombyggnationen på stadsbiblioteket i Ängelholm.

Martin Memet Könick, bibliotekschef i Ängelholms kommun, på plats i byggdammet på stadsbiblioteket. – Vi ser fram emot att ta emot besökarna i ett ombyggt och modernt bibliotek, säger han.

Tom bottenvåning på Ängelholms Stadsbibliotek

På bottenvåningen blir det plats för restaurang och café med möjlighet till uteservering. Liksom tidigare ska det även finnas en vuxenavdelning och galleri för konstutställningar. I mitten byggs en trappa upp till andra våningen. Trappan kommer att fungera både som scen och läktare vid olika evenemang.

Hörsalen i Ängelholms stadsbibliotek under ombyggnad.

Hörsalen på andra våningen blir kvar på samma ställe och genomgår en viss modernisering. Allt som är vinrött ska istället bli grått, men just här i hörsalen ska den vinröda färgen behållas. Tanken är att kommunfullmäktige ska återgå till att hålla sina möten här efter ombyggnaden.

Skylt om att renovering pågår på Ängelholms Stadsbibliotek.

Ombyggnaden av stadsbiblioteket beräknas vara klar i slutet av december 2021.

Relaterad information

Stadsbibliotekets ombyggnadlänk till annan webbplats