Elsa Andersson flyger i Strövelstorps skolas nya matsal

Nu pryder konstverket Elsas färd Strövelstorp skolas nya matsal. Målningen föreställer en ung kvinna som flyger ensam över Skälderviken. Konstnären bakom verket är Eva Bergenwall.

För hundra år sedan tog Elsa Andersson från Strövelstorp som första kvinna svenskt flygcertifikat. Denna pionjärinsats vill konstnären Eva Bergenwalls hylla genom konstverket Elsas färd som sedan augusti finns i Ströveltorpsskolans matsal.

Konstverket Elsas färd är fotografi och måleri på aluminium. Konstverket är består av tre sammansatta tavlor som mäter nästan fem meter i bredd och tre meter i höjd.

Eva Bergenvall beskriver verket som en hyllning till ungdomen och kraften i en ung människas framtidsdrömmar. Det är också en hyllning till längtan att uppnå det omöjliga, såsom att lyfta likt en fågel. I fokus står även Ängelholms landskap med vallmon, gula rapsfält och vidsträckta åkrar.

Konstverket ”Elsas färd” köptes in med anledning av att Ängelholms kommun byggt en ny matsal i Strövelstorps skola. I Ängelholms kommun går 1 % av budgeten i nybyggnationer till konstnärlig gestaltning. Beslutet att ge konstnär Ewa Bergenwall uppdraget är fattat av Ängelholms kommuns konstnärliga råd och bygger på en upphandling med cirka 100 inkomna intresseanmälningar.

Eva Bergenwall är verksam i Stockholm men även i Frankrike. I sina offentliga gestaltningar utgår hon ofta från teman som återknyter till platsen.

Konstverk på stor vägg i matsal. Färglad konst i tre tavlor.

Konstnär Eva Bergenwall framför sitt konstverk Elsas färd i Strövelstorps skolas nya matsal