Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten säger att även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Folkhälsomyndigheten förändrar nu rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att denna åtgärd kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– När friska barn ska vara hemma är det viktigt att de håller kontakt med skolan så att lärandet till viss del kan fortgå, säger Lars-Ola Olsson, som är chef för Lärande och familj i Ängelholms kommun.

Folkhälsomyndighetens pressmeddelande om att symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19länk till annan webbplats

Coronavirus och covid-19