De får årets kultur- och idrottspriser

Nu har årets pristagare och stipendiater inom kultur och idrott utsetts. Priserna planeras att delas ut i samband med kommunens nationaldagsfirande den 6 juni.

Nämnden för kultur, idrott och fritid i Ängelholms kommun uppmärksammar varje år kulturutövare och idrottspersoner som bidragit med värdefulla insatser genom att dela ut priser och stipendier. Idag beslutade nämnden om årets kulturpristagare, två kulturstipendiater och tre idrottspriser - årets idrottsprestation, årets idrottsledare och årets idrottsprofil.

– Det är med stor glädje som vi utsett alla årets pristagare. Att Peter Lindholm får kulturpriset efter alla år som glädjespridare i kommunen känns otroligt rätt, likaså de tre kulturstipendiaterna som på olika sätt utvecklat sig stort musikaliskt och nu fortsätter framåt. På idrottssidan har vi två duktiga idrottsledare som inspirerar i sina respektive lag, en idrottsprofil som är väl känd inte bara i Vejby utan i hela kommunen och priset till årets individuella idrottsprestation går förtjänstfullt till en av EVS duktiga spelare. Ängelholm är en fantastisk kultur- och idrottsstad och det är vi oerhört stolta över, säger Charlotte Engblom (L), ordförande för nämnden för kultur, idrott och fritid.

Peter Lindholm årets kulturpristagare

Nöjesarrangören och skådespelaren Peter Lindholm tilldelas årets kulturpris av Ängelholms kommun med följande motivering:

Peter Lindholm har under ett kvarts sekel roat gammal som ung från Hembygdparkens scen och i Engelholmsrevyn. Med stor entusiasm och drivkraft har Peter förgyllt många barns teaterupplevelser, och lockat publik från när och fjärran i sina familjeföreställningar i Hembygdsparken där han bland annat gestaltat både Pettson och Kapten Kolossal.

Kulturpriset

Ängelholms kommun delar årligen ut ett kulturpris till person, grupp eller organisation som bidragit med värdefulla kulturinsatser med anknytning till staden. Priset kan man bara få en gång och det går inte att söka för egen räkning. Beloppet är på 25 000 kronor. För 2021 har det inkommit 19 nomineringar.

Årets kulturstipdenium

Ängelholms kommun delar årligen ut kulturstipendier som stöd och uppmuntran för fortsatt kulturell verksamhet. Den sammanlagda stipendiesumman är 17 000 kronor och ges till en eller flera stipendiater med anknytning till kommunen. Kulturskolan nominerar förslag på stipendiater.

Alma Carr

Under 14 år har en enormt duktig musiker växt fram genom Kulturskolan i Ängelholm. Redan som 13-åring utmärkte sig denna unga musikant genom att spela som solist med Ängelholms symfoniker i J S Bachs Brandenburgkonsert nr 4. En sak är säker, vi kommer att få höra mycket av Alma Carr i framtiden från olika musikaliska scener.

Cornelia Granquist

Cornelia Granquist har sjungit i Kulturskolans körer och övat solosång sedan tidig ålder. Målet är att vidareutveckla sin röst för att kunna satsa professionellt och för närvarande studerar Cornelia vid Sundsgårdens folkhögskola. Cornelia har varit ett föredöme för alla de yngre sångarna med sin entusiasm och hjälpsamhet inom Kulturskolans verksamhet.

Rasmus Gren

Rasmus Gren spelar elgitarr och har en gedigen musikalisk bakgrund då han som mycket ung började på Kulturskolan med att spela slagverk, och var därefter medlem i Marching Band under flera år.

Årets idrottspris

Ängelholms kommun delar årligen ut olika idrottsutmärkelser i form av årets idrottsprestation, årets idrottsledare och årets idrottsprofil. Utmärkelserna delas ut till en eller flera personer som bidragit med värdefulla idrottsinsatser med anknytning till Ängelholms kommun.

Lina Storulv, ÄLI Basket och Dennis Henriksson, Strövelstorps GIF är årets idrottsledare

Motivering Lina Storulv:

Lina besitter en unik förmåga att skapa gemenskap och trygghet i sitt lag. Med sitt stora engagemang har hon peppat sitt lag genom utomhusträningar i ur och skur under pandemiåret och har inte bara lyckats behålla alla spelare utan till och med utökat sin grupp under restriktionerna. Parallellt utbildar hon sig till domare och kommer att bli den första steg 2-utbildade kvinnliga domaren i ÄLI Baskets historia. Lina är en sann föreningsmänniska med hjärtat på rätta stället! Därför tilldelas Lina Ängelholms kommuns idrottspris i kategorin Årets Idrottsledare.

Motivering Dennis Henriksson:

Med stort driv och engagemang har Dennis lyckats lyfta damlaget i Strövelstorps GIF till en högre division och även fått laget att stanna kvar där. Han ställer alltid upp, vill spelarnas bästa och lägger ner sin själ på att laget ska utvecklas så bra som möjligt. Vid sidan av sin tränarkarriär är han dessutom domare och hans respekt för spelet och domslut sprider sig i laget vilket leder till schysst spel och härlig stämning på plan. Med denna motivering tilldelas Dennis Ängelholms kommuns idrottspris i kategorin Årets Idrottsledare.

Håkan Eriksson, Vejby IF är årets idrottsprofil

Motivering:

Håkan har varit engagerad i Vejby IF under många år som både spelare, ledare och ordförande. Han har varit drivande i alla olika projekt som föreningen har och har haft genom årens lopp. Men hans största förmåga är att stimulera och leda de ideellt arbetande i föreningen i en positiv anda så att alla dra åt samma håll, en riktig eldsjäl! Därför tilldelas Håkan Ängelholms kommuns idrottspris i kategorin Årets Idrottsprofil.

Filippa Brink, EVS, årets idrottsprestation

Motivering:

Filippa har under året lyckats med flera stora prestationer, bland annat vann hon SM-brons på senior-SM i beachvolleyboll samt blev uttagen till U20-landslaget i Beachvolleyboll, som tog sig till åttondelsfinal på EM. Filippa spelar i första uppställningen med EVS elitlag och hon är uttagen till A-landslaget där nästa utmaning är EM-kval. Med dessa bedrifter tilldelas Filippa Ängelholms kommuns idrottspris i kategorin Årets prestation.

Peter Lindholm

Under ett kvarts sekel har Peter Lindholm roat gammal som ung från Hembygdparkens scen och i Engelholmsrevyn, Därfär tilldelas han Ängelholms kommuns kulturpris.