Vernissage för nytt konstverk på Sven Jons udde

Just nu växer ett nytt konstverk fram på Sven Jons udde i Skälderviken. Är du nyfiken på att se slutresultatet är du välkommen till vernissage och invigning av konstverket på udden den 22 juni klockan 13. Även om vi är utomhus håller vi avstånd till varandra.

Konstverket på Sven Jons udde i Skälderviken invigs den 22 juni klockan 13 av Charlotte Engblom (I), ordförande i nämnden för kultur, idrott och fritid. Verket, som just nu håller på att färdigställas av konstnären Amanuelabiy Abraham Gemeda, är en del av årets landartutställning (X)sites med platsspecifik konst längs Kattegattleden.

(X)sites är ett utställningskoncept där konstnärer som är verksamma över hela världen skapar temporära platsspecifika konstverk i landskapen anslutna till cykellederna Kattegattleden och Sjuhäradsrundan. Under 2021 är konstnärerna Sverigebaserade på grund av pandemiläget. (X) står för det okända som ska undersökas, och sites står för platserna konstnärerna arbetar med. Kommuner som medverkar i utställningen längs Kattegattleden är Ängelholm, Helsingborg, Båstad, Laholm, Halmstad och Varberg. Konstverken är öppna 22 juni - 7 nov 2021.

För den vindutsatta platsen Svens Jons udde i Skälderviken skapar Amanuelabiy Abraham Gemeda ett verk med stora skulpturer, som tydligt ska symbolisera hur den ihållande blåsten påverkar form, rörelse och riktning. Skulpturerna kommer att bli synliga på långt avstånd, även av passerande tåg som hela tiden susar förbi och skapar en laddad kontrast till havet och den gröna udden.

– Sven Jons Udde visar på landskapets naturliga förmåga att ge både ram och tema till det som nu skapas direkt på platsen, säger Amanuelabiy Abraham Gemeda.

Amanuelabiy lever och skapar med konstraster. Dals-Långed i Dalsland är en stor kontrast mot Etiopien som Amanuelabiy tänker mycket på och som präglar hans konst. Amanuelabiy har tidigare jobbat främst med porträttmålning men har på senare tid gått över mer till skulptering i metall.

Sven Jons udde i Skälderviken (Google maps) Länk till annan webbplats.

(X)sites Länk till annan webbplats.

Konstnären Amanuelabiy Abraham Gemeda i full färd med att skapa sitt konstverk på Sven Jons udde i Skälderviken.

Konstnären Amanuelabiy Abraham Gemeda i full färd med att skapa sitt konstverk på Sven Jons udde i Skälderviken.