Unikt år för byggnation – nu förstärker bygglovsenheten

Det byggs mer än någonsin tidigare och det har lett till rekordmånga bygglovsansökningar. Nu får bygglovsenheten förstärkningar när kommunen gör satsningar på företagstillväxt.

Det har varit ett speciellt år i byggbranschen. Under pandemin byggs det mer än någonsin överallt och i Ängelholm är det inget undantag. Här byggs allt från flerbostadshus, tillbyggnader och idrottshallar.

– Det vi ser är unikt. Det byggs otroligt mycket och vi får in fler ansökningar än någonsin. Det byggs på väldigt många platser och det känns som att Ängelholm blommar, säger Veronica Kippner, som är bygglovschef på Ängelholms kommun.

Veronicas analys verkar stämma. Fram till den 1 juli i år hade bygglovsenheten fått in 584 rena ansökningar om bygglov. Det är mer än 100 fler under samma period 2019, före pandemin.

– Vi har det senaste året beviljat fler ansökningar än någonsin tidigare och det är otroligt roligt. Vårt arbete innebär en inblick i människors liv och deras drömmar. När man kan ge dem ett positivt besked att 'nu kan ni sätta igång' är helt otroligt, säger hon.

Den 28 juni i år fick bygglovsenheten förstärkning med två nya bygglovshandläggare. Detta för att få bättre förutsättningar att hantera den ökande mängden ansökningar. Det är också en del i en satsning som Ängelholms kommun gör för att stödja en positiv företagstillväxt.

– För oss är det avgörande att vi blir fler och att enheten växer i takt med antalet bygglovsansökningar. Vi vill bli ännu bättre och kunna ge ännu mer service än vad vi gör i dag. Att vi bli fler är en positiv utveckling och som förhoppningsvis gör att vi på sikt kan minska handläggningstiderna, säger Veronica Kippner.

Det ska fler förstärkningar på enheten och till hösten påbörjas rekryteringen av ytterligare en byggnadsinspektör. Det är dem som ger både start- och slutbesked för byggnation i större ärenden.

Byggarbetare bygger på ett regelverk.