Alla har rätt att må bra – en del av Skåneveckan för psykisk hälsa

Psykisk hälsa är en viktig fråga som blivit ännu mer aktuell under den påfrestande pandemin. I samband med Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober arrangeras Skåneveckan som bjuder på kostnadsfria föreläsningar och andra arrangemang på temat psykisk hälsa. Ängelholms kommun bidrar med film och föreläsningar om ADHD, 10 goda vanor och hur du upptäcker din egen förmåga.

– Psykisk hälsa var en viktig fråga innan pandemin och nu är den ännu viktigare i och med att psykiska besvär har ökat i omfattning i spåren av pandemin. Det finns hjälp att få. Mår du dåligt eller känner du någon som mår dåligt tveka inte att ta kontakt, säger Barbara Boron, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg i Ängelholms kommun.

Om du eller någon du känner behöver stöd och hjälp kan du vända dig till kommunen, Region Skåne eller till någon av alla frivilligorganisationer:

Ängelholms kommun Länk till annan webbplats.

Region Skåne Länk till annan webbplats.

Frivilligorganisationer (Skåneveckan) Länk till annan webbplats.

Skåneveckan - en hel vecka om psykisk hälsa

Skåneveckan arrangeras i år för elfte gången och pågår från den 4 oktober till och med den 10 oktober och riktar sig både till dig som mår dåligt och behöver stöd och hjälp, men också till dig som arbetar med psykisk hälsa. På Skåneveckans webb hittar du allt som händer runt om i Skåne och här hittar du länkarna till de förinspelade föreläsningarna som Ängelholms kommun bidrar med i år.

Skåneveckan för psykisk hälsa 2021 Länk till annan webbplats.

Chatta med våra föreläsare

Den 6 oktober kommer du få möjlighet att chatta med våra föreläsare. Information om tid och plats för chatten kommer att publiceras på:

www.engelholm.se/skaneveckan2021 Länk till annan webbplats.

Föreläsning - Underbara ADHD från kaos till framgång

Georgios Karpathakis Jaenson

Länk till den inspelade föreläsningen är tillgänglig på engelholm.se från 4 oktober till och med 24 oktober:

www.engelholm.se/skaneveckan2021 Länk till annan webbplats.

Georgios Karpathakis Jaenson, grundare av Underbara ADHD, delar med sig av egna erfarenheter och upplevelser kring hur det är att växa upp och leva med ADHD – utan att veta om det. Han berättar om ett liv och en skolgång som fullständigt havererar, alkohol- och narkotikamissbruk, självmordsförsök, åtskilliga polisanmälningar, en fängelsedom, familjens enorma betydelse och hur livet vände när han, 25 år gammal, diagnostiserades med ADHD. Hur den brokiga resan till slut resulterade i en universitetsexamen, anställning på en av landets främsta PR-byråer och som föreläsare, prisad social entreprenör, sommarvärd i Sveriges Radio P1 och författare av den bästsäljande boken Underbara ADHD – den svåra superkraften.

Georgios delar även med sig av diverse beprövade metoder kring bemötande och förhållningssätt för alla som lever nära någon med ADHD. Och tipsar om en rad olika strategier som han själv dagligen använder för att försöka få vardagen att gå ihop.

Organisationen Underbara ADHD Länk till annan webbplats.

Föreläsning - Aviici arena och 10 goda vanor

Linda Bellvik och Ulrika Ahlqvist

Länk till den inspelade föreläsningen är tillgänglig på engelholm.se från 4 oktober till och med 24 oktober:

www.engelholm.se/skaneveckan2021 Länk till annan webbplats.

Linda Bellvik och hennes kollega Ulrika Ahlqvist, lärare i matematik och naturkunskap, har sedan flera år tillbaka arbetat med att omsätta hjärnforskning till praktisk pedagogik för skolor, företag och organisationer. Tillsammans med forskare, elever och pedagoger har de arbetat fram 10 goda vanor för att främja hälsa, lärande och motivation genom sitt företag Hjärnberikad.

De 10 goda vanorna och Hjärnberikads expertkunskap utgör även grunden för den digitala utbildning som Trygg-Hansa nu utvecklar för högstadiet för att främja psykisk hälsa bland ungdomar. Trygg-Hansa har sedan länge arbetat med att förebygga psykisk ohälsa bland unga och inom initiativet Avicii Arena vill de nu befinna sig på den arena där ungdomarna är – i skolan. Tillsammans med Hjärnberikad vill Trygg-Hansa erbjuda samtliga högstadieskolor i Sverige en kostnadsfri utbildning om ungas psykiska hälsa, på ungdomarnas villkor.

Skolor som vill anmäla sig till Aviici arenas och Trygg Hansas kostnadsfria utbildning kan göra det här Länk till annan webbplats.

Hjärnberikad.se Länk till annan webbplats.

Miniföreläsning - Alla har rätt att må bra, om att upptäcka sin egen förmåga

Pelle Sköldbäck

Spela upp miniföreläsningen (Youtube) Länk till annan webbplats.

Psykisk ohälsa syns inte alltid och vad kan man göra för att inte hamna utanför? Pelle Sköldbäck arbetar som idrottspedagog genom Aktivitet Förebygger med normalstörda och funktionsnedsatta barn och ungdomar på uppdrag av Ängelholms kommun. Pelle, som är nominerad till årets eldsjäl, strävar efter att alla barn och ungdomar ska få samma möjligheter från början – allas lika värde. Hör Pelle om vikten av delaktighet i skolan och insikt i livet och hur det gör så att självkänslan ökar. Alla har rätt till att må bra!

Kontakta Pelle Sköldbäck:

per.skoldback@engelholm.se

Aktivitet Förebygger Länk till annan webbplats.

Att få hjälp och börja må bättre - en film om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är vanligare än många tror. Alla kan må psykiskt dåligt och det kan komma och gå i olika perioder i livet. I filmen presenteras hur man kan drabbas av psykisk ohälsa på olika sätt. Man till exempel känna sig trött, orolig, nedstämd och ha sömnsvårigheter. I filmen får du tips, råd och information om var du kan vända dig i Ängelholm om du eller någon du känner behöver stöd och hjälp.

Filmen är i två delar och har producerats av filmbolaget Film and Tell 2021 på uppdrag av Ängelholms kommun.

Om psykisk ohälsa - del 1 - YouTube Länk till annan webbplats. (18:27)

Om psykisk ohälsa - del 2 - YouTube Länk till annan webbplats. (16:39)

Anhöriga kan också behöva stöd

Den 6 oktober är det Nationella anhörigdagen. Är du anhörig till någon med psykisk ohälsa? Oberoende av om en familjemedlem, släkting, granne eller kompis i din närhet har psykisk ohälsa har du rätt till anhörigstöd i Ängelholms kommun. Vi erbjuder stödsamtal och anhöriggrupper där du kan berätta om din situation och få hjälp. För mer information ring kommunens kundtjänst eller följ denna länk:

Anhörigstöd Ängelholms kommun Länk till annan webbplats.

Georgios Karpathakis Jaenson, Linda Bellvik, Ulrika Ahlqvist och Pelle Sköldbäck är Ängelholms kommuns föreläsare under Skåneveckan för psykisk hälsa.

Georgios Karpathakis Jaenson, Linda Bellvik, Ulrika Ahlqvist och Pelle Sköldbäck är Ängelholms kommuns föreläsare under Skåneveckan för psykisk hälsa.