Ljunggården i Ängelholm kan bli årets bästa matglädjeförskola

Att engagera barnen och laga mer hållbar mat. Det är viktigt på Ljunggårdens naturförskola på Södra utmarken som tagit sig vidare till finalen i Arla Guldkos bästa matglädjeförskola 2021. Vem som vinner avgörs 8 november.

Bland semifinalisterna gick tre vidare till final i Arla Guldkos bästa matglädjeförskola 2021. Nu står det mellan Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, förskolan Pärlan i Vårby och Skogsgläntans förskola i Helsingborg om vem som ska ta hem priset i finalen som avgörs den 8 november.

– Det är superroligt och detta känns som ett jättefint kvitto på att vi har kommit någonstans, säger Frida Angvar, kock på Ljunggårdens naturförskola.

Under de tre senaste åren har ambitionen varit att laga mer hållbar mat och att engagera barnen i matlagningen. Och det har man lyckats med. Från att inköpen av livsmedel till förskolan har legat på cirka 2,8 CO2 , som är en godkänd nivå för koldioxidavtryck, ligger inköpen numera oftast kring 0,9 CO2.

Minikockar och lokalt samarbete med dagligvarubutiken

På Ljunggården ligger ett gott samarbete mellan Frida Angvar och pedagogerna till grund för att göra barnen delaktiga på olika sätt. På fredagar får Frida sällskap av minikockar i köket som hjälper till med matlagningen. På gården odlar man sina egna grönsaker i odlingslådor och varje vecka görs en liten utflykt till den lokala dagligvarubutiken och hämtar matvaror som är på väg att gå ut som används till dagens matlagning.

– Vi är jättetacksamma för vårt samarbete med Kullahallen. Det är superbra där vi tillsammans kan minska vårt koldioxidavtryck. När vi går dit brukar jag och barnen prata om vad vi kanske får och hur vi ska laga det till lunch eller mellis. Genom att vi hittar naturliga sätt att prata om hållbarhet och mat hoppas jag att vi kan hjälpa barnen att få med sig hållbarhetstänket i vardagen och när de börjar skolan, säger Frida Angvar.

Mer hållbart faller barnen i smaken

Frida berättar alltid för barnen när de äter något som innehåller något de odlar eller hämtat. En grundinställning är att inget ska slängas – en överbliven rätt kan alltid bli något annat i morgon. Grönsaker som de inte odlar själva försöker de beställa efter säsong. Mycket är vegetariskt på menyn men långt ifrån allt. All fisk som serveras är MSC-märkt och bröd bakar de själva. I såser och soppor används hälften vanlig grädde och hälften havre. När de lagar rätter med kött brukar Frida blanda ut med grönsaker som både ger smak och halverar köttmängden. Men det viktigaste av allt - vad tycker barnen om maten då?

– De är nyfikna och äter jättebra och säger att de tycker om det så det känns som att vi har lyckats. Det är inget konstigt att barn inte alltid vill prova saker men man kan komma långt om man gör dem delaktiga så att de blir nyfikna istället, säger Frida.

Här kan du följa Frida Angvar och barnen på Ljunggården

Ljunggårdens Instagramkonto Länk till annan webbplats.

Läs mer om Arla Guldko

Arla.se Länk till annan webbplats.

Pomona också i final

Ängelholms kommun kan stoltsera med två representanter som har tagit sig till final i prestigefyllda sammanhang. Utöver Ljunggårdens naturförskola som tävlar i Arla Guldko har Victoria Bengtsson och Pomona förskola nominerats av White Guide Junior som årets förskolekock och årets förskolekök. White Guide Junior avgörs 3 november.

Här kan du följa Victoria och barnen på Pomonas förskola (Instagram) Länk till annan webbplats.

White Guide Junior Länk till annan webbplats.

Hållbar utveckling i Ängelholms kommun

Läs mer om hållbar utveckling i Ängelholms kommun Länk till annan webbplats.

Frida Angvar och minikocken Hilda Friberg i köket på Ljunggårdens förskola förbereder dagens lunch tillsammans.

Frida Angvar och minikocken Hilda Friberg förbereder dagens lunch tillsammans