Ängelholms kommun nominerad till Årets Nyföretagarkommun 2021

Bakom nomineringen finns en hög andel nystartade företag och ett jurybedömt gott arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer. Priset delas ut av Visma Spcs och NyföretagarCentrum den 11 november på Sveriges största mässa för nya företagare.

De nominerade (i respektive kategori) till priset Årets Nyföretagarkommun 2021 är:

  • Nacka (pendlingskommun nära en storstad)
  • Jönköping (större stad)
  • Ängelholm (pendlingskommun nära en större stad)
  • Bräcke (långpendlingskommun nära en större stad)
  • Varberg (mindre stad/tätort)
  • Tjörn (pendlingskommun till mindre tätort)
  • Sotenäs (landsbygdskommun med besöksnäring)

De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2020 till och med 30 juni 2021 och kategoriseras enligt SKR:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

– Nyföretagandet är viktigt för kommuners överlevnad och utveckling, att det startas många företag i en kommun visar på framtidstro och optimism. Med det här priset vill vi lyfta kommuner som är framgångsrika inom nyföretagande och få fler att följa efter, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som hjälper företagare med vägledning i drygt 220 svenska kommuner.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

Priset delas ut för sextonde året i rad, på Sveriges största mässa för nya företagare, Eget företag, den 11 november.

I fjol utsågs Båstad till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018, Åre 2019.

Två personer arbetar på ett lager med att såga träbitar.