Mer lek för fler - anpassade lekplatser är kul för alla 

På Hindergatan i Ängelholm finns en nyrenoverad lekplats med fokus på tillgänglighet. Exempel på anpassningar som har gjorts är ramp istället för trappa och ett speciellt underlag som förenklar för barn som rullar, likväl som för barn som springer.

– Alltid när jag kommer förbi är det folk här, i olika ålder, det tycker jag ger lekplatsen ett gott betyg. Precis så som vi önskar, en mötesplats oavsett ålder och fysisk kapacitet, vissa vill gunga, nån vill hänga på bänkarna och kolla på mobilen och någon vill baka sandkakor, säger Johanna Falgén Lilja, parkingenjör på Ängelholms kommun.

Alla kan inte göra allt på en lekplats, men genom god planering så kan lekplatsen användas av fler barn – oavsett ålder eller funktionsvariation. Aktivitetsamordnare Per Sköldbäck har besökt lekplatsen tillsammans med en skolklass och pedagoger från särskolan i Ängelholm.

– Lek ska vara glädjefyllt, spännande och inkluderande. En bra lekplats som fungerar som en mötesplats för alla. Lekplatsen på Hindergatan bjuder in till lek för alla och att leka tillsammans gör leken mycket större, alla kan umgås på samma plats - gränsöverskridande - vi ser och upplever varandra, säger Per Sköldbäck.

Bror (7 år) och Ebbe (10 år) har provlekt lekplatsen under en timme och testat allt ifrån gungorna, snurrkarusellen till den spännande pendelgungan Cliffrider.

– Cliffridern var kul, första gången jag provar en sån. Man kunde åka på olika håll, framlänges baklänges och på sidan. Karusellen var också rolig och jag blev väldigt snurrig, skrattar Ebbe.

– Gungan i luften var rolig, den var så hög och hade bra fart, det var också kul att klättra upp till den. Metallpinnarna som man satt med benen på varsin sida om som var nästa som en rutschkana var riktigt läskig men ändå rolig, säger Bror.

Lekplatsen på Hindergatan är den andra av tre planerade renoveringar under 2021. Idavallens lekplats är redan renoverad och näst på tur är Sveagatans lekplats i Munka Ljungby.

Barnen Ebbe och Bror leker på gungan Cliffrider

Ebbe och Bror åker på gungan Cliffrider. Foto: Victor Larsson, Ängelholms kommun

Per Sköldbäck är med och visar uppe på rampen.

Per Sköldbäck är med och visar. Foto: Marcus William Johansson

Barn åker rutschkana.

Foto: Marcus William Johansson

Barn och pedagog vid lekplatsen.

Foto: Marcus William Johansson

Två barn på en gunga

Foto: Victor Larsson, Ängelholms kommun

Barn som åker på en snurrkarusell

Foto: Marcus William Johansson

Barn på lekställning.

Foto: Victor Larsson, Ängelholms kommun

Barn på lekställning.

Foto: Marcus William Johansson

Tom lekställning med anpassad ramp.

Översikt ramp och lekställning. Foto: Victor Larsson, Ängelholms kommun