Sinnenas trädgård ska stärka kropp och själ hos de äldre

På Kvarnlidens demensboende i Munka Ljungby råder lite annorlunda bestyr inför julen. Före nyår ska en mängd färgsprakande, välsmakande och doftande växter planteras i Sinnenas trädgård utanför boendet.

På Kvarnlidens demensboende bor 24 boende, alla med någon form av demenssjukdom. Med pengar från statsbidraget ”Stärkt Äldreomsorg” görs nu en satsning på att omvandla promenadstigen runt boendet till en ”Sinnenas trädgård”. En stund i trädgården ska väcka de boendes sinnen till liv med till exempel ljud av porlande vatten eller doft av en ros från barndomens trädgård.

Målet är att de boende ska finna glädje och livslust ute i trädgården. Trädgården blir också ett redskap för rehabilitering och stimulans och aktivitet, viktiga delar i ett liv med demenssjukdom.

–Nu börjar vi gräva och till våren kommer trädgården växa fram som en glädjespridare för både boende, medarbetare och anhöriga. Satsningen handlar om så mycket mer än bara en fin trädgård, det handlar om att väcka minnen till liv, att få något att prata om och även lite fysisk rörelse, säger Ida Lundblad som projektleder arbetet i Ängelholms kommun.

Sinnenas trädgård är en plats som kan upplevas med smak, känsel, lukt, syn och hörsel. Här ska växterna ha klara färger, vass och buskar ska prassla i vinden, vattnet ska porla, blommorna ska dofta och man ska kunna äta en hel del av det som finns i trädgården. Växterna som planteras väljs också med omsorg om vad de äldre har minnen ifrån.

En gammaldags vattenpump ska uppmuntra till både bevattning och lite träning. En bro med trappsteg ska uppmuntra de boende till att ta några extra steg under dagen. På så vis ger trädgården också ökad fysisk rörelse.

Anläggningsarbetet börjar inom kort och beräknas vara klart före årsskiftet. Det synliga resultatet kommer först till våren. Satsningen på Sinnenas trädgård görs med pengar från de medel som Ängelholms kommun tilldelats från staten för att stärka äldreomsorgen.

Äldre dam med grått hår står vid gul blomsterbuske. Hon ser nöjd ut och tittar in i kameran.

Kvinnan på bilden har ingen anknytning till boendet som artikeln handlar om.