Kommunens smittspårningsteam gör ett sista ryck

För att minska risken för smittspridning inom vård och omsorgen har kommunens egna smittspårningsteam, med Linda Jeppson och Carolina Persson i spetsen, spårat och testat kommunens vård- och omsorgspersonal. Nu gör de ett sista ryck innan den 9 februari när rekommendationerna för testning och smittspårning ändras.

Idag är det ännu vanligare att en person som är smittad av covid-19 kan vara helt symtomfri. Ansvaret för smittspårning av personal är Region Skånes och vårdcentralernas. I samband med att behovet av smittspårning bland personal ökade och att regionen inte hade kapacitet att möta det ökade behovet införde Ängelholms kommun ett eget smittspårningsteam.

Linda Jeppson och Carolina Persson, som vanligtvis arbetar med rehabilitering, spårar och testar kommunens vård- och omsorgspersonal och har hittat flera symtomfria personer som varit smittade. Det är främst ett förebyggande arbete där ambitionen är att all vård- och omsorgspersonal får testas för covid-19 vid upptäckt smitta på en avdelning. När en smittad medarbetare upptäcks sätts personen omedelbart i karantän för att stoppa smittan från att spridas.

– En person utan symtom kan smitta ner många andra utan att veta om det så därför är vi väldigt tacksamma för de upptäckter som gjorts av vårt smittspårningsteam, säger Gabriella Polansky, enhetschef inom vård- och omsorg i Ängelholms kommun.

Eftersom smittspårningarna varierar från dag till dag har Linda och Carolina behövt vara väldigt flexibla i sina arbetstid och vara tillgängliga för att starta upp smittspårning med mycket kort varsel. I och med de lättade restriktionerna kommer de från och med onsdag den 9 februari att återgå till sina vanliga tjänster igen men känner sig väldigt nöjda med att ha kunnat bidra till en minskad smittspridning i kommunen.

– Det har känts väldigt bra att kunna göra en insats som avlastar både för vårdcentralerna och för våra egna verksamheter, säger Carolina Persson och Linda Jeppsson.

Folkhälsomyndighetens nyhet om åtgärder mot covid-19 som upphör 9 februari Länk till annan webbplats.

Ängelholms kommuns information om pandemin Länk till annan webbplats.

Linda Jeppson och Carolina Persson iklädda visir och munskydd i dörröppning. De arbetar vanligtvis med rehabilitering när de inte är ute på smittspårningsuppdrag.

Linda Jeppson och Carolina Persson arbetar vanligtvis med rehabilitering när de inte är ute på smittspårningsuppdrag.