Faran över på södra sjukhusområdet – nu ska kommunen snabbt hitta lösningar för de drabbade

Strax före klockan tolv på onsdagsförmiddagen meddelande räddningsledaren att faran är över och de restriktioner som funnits har hävts med anledning av branden på södra sjukhusområdet i Ängelholm. Kommunen arbetar nu intensivt för att snabbt hitta nya boendelösningar och gott omhändertagande för de barn och gamla som drabbats efter nattens dramatiska brand. Ingen kom till skada, men ett 40-tal personer, boende och personal vid ett äldreboende och ett korttidsboende för barn fick evakueras.

– Det blir naturligtvis mycket traumatiskt med en så kraftfull brand och med stor påverkan på våra verksamheter. Men vi är mycket fokuserade och håller huvudet kallt för att hitta lösningar så snabbt som möjligt, säger Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande (M).

Det är två boenden som evakuerats under natten. Det ena är Solängens äldreboende som drivs av Attendo. Cirka 40 personer, samt personal har evakuerats till Södra utmarkens idrottshall.

– Vi är verkligen mycket lättade att ingen människa har kommit till skada och jag är väldigt stolt över våra medarbetare som gjorde precis vad som behövdes för att säkra våra boende och sig själva i denna nödsituation som vi hade i natt, säger Filippa Kurdve, chef för huvuduppdrag Hälsa.

– Nu arbetar vi tillsammans med Attendo att hitta en lösning för de äldre redan idag. Det kan initialt innebära en kortsiktig lösning, men vi tror att vi snart har en mer långsiktig lösning klar, fortsätter Filippa

Det andra boendet är ett korttidsboende för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. De fem barnen som bodde på boendet under natten hämtades av sina föräldrar. Boendets fritidsverksamhet har stängts. Även här pågår arbete att skapa fungerande lokaler för verksamheten.

Två förskolor, Junibacken och Lönndalen som ligger i Södra sjukhusområdet har också påverkats av branden och är stängda. 113 barn mellan 1 och 5 år är drabbade. Alla vårdnadshavare informerades tidigt om vad som hänt och att barnen behövde stanna hemma. Men i de fall det har funnits akuta behov så har man kunnat erbjuda alternativ plats för dessa barn.

– Fram till den 28 mars kan vi erbjuda tillfälliga lösningar exempelvis på en närliggande förskola. Från den 28 mars, alltså nästa måndag räknar vi med att kunna erbjuda barnen från drabbade förskolorna plats i gamla Villanskolan som just nu står tom, berättar Lars-Ola Olsson, huvuduppdragschef för Lärande och familj.

Nattens brand har engagerat ängelholmarna.

– Kommunen har fått många påringningar från invånare som vill visa sitt stöd och erbjuda hjälp med anledning av nattens händelser. Det värmer verkligen, men i nuläget måste vi fokusera på de akuta delar som vi som kommun måste ta ansvar för. Skulle behov uppstå återkommer vi gärna till våra generösa invånare, säger kommundirektör Kristina Magnusson.

Presskonferens med anledning av branden på södra sjukhusområdet.

Presskonferens med anledning av branden på södra sjukhusområdet. Från vänster: Robin Holmberg, Kristina Magnusson, Lars-Ola Olsson, Filippa Kurdve, Jan Klauser, Marcus Fält (Attendo) och Marianne Malm.