Valborgsfiranden, igelkottar och tips till föräldrar

Valborg firas på flera olika platser runt om i Ängelholms kommun. Kommunen arrangerar inget firande men på vår webbplats finns information om var du kan fira. Fältgruppen uppmanar tonårsföräldrar att vara extra vaksamma och prata med sina barn om alkohol, tobak och droger. Arrangerar du en brasa tänk på att djur kan gömma sig bland grenar och ris.

Här på vår webbplats finns en evenemangskalender där du hittar information om var du kan fira valborg:

Till evenemangskalendern Länk till annan webbplats.

Tonårsföräldrar uppmanas att vara extra vaksamma och prata med sina barn

För många ungdomar är valborgsmässoafton första kvällen man samlas utomhus efter vintern och ett tillfälle när de löper större risk än vanligt att komma i kontakt med alkohol, tobak och droger. Därför uppmanar kommunens fältgrupp alla tonårsföräldrar att vara extra noga med att prata med sina barn om detta inför valborg och kommande helger.

 – Tack vare föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser börjar allt fler ungdomar att dricka alkohol senare och dricker mindre, säger Daniel Sepulveda Aguilera, socialpedagog i Ängelholms kommuns fältgrupp.

Tips till tonårsföräldrar

  1. Fortsätt att stå på dig. Du som förälder är den viktigaste personen i din tonårings liv och din inställning till alkohol, tobak och narkotika gör skillnad och hjälper din ungdom att avstå.
  2. Våga prata om alkohol, bjud inte och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  3. Visa att du bryr dig. Genom att prata med ditt barn visar du omtanke. Om du är orolig berätta varför du är det.
  4. Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Håll kontakten under kvällen om ungdom är ute.
  5. Ta hjälp av andra föräldrar. Ibland kan det vara skönt att prata om hur de gör och kanske slå hål på argument som ”alla andra får”.
  6. Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även om andra säjer ja.

Fler tips och mer information om unga, alkohol och droger:

www.iq.se/tonarsparloren Länk till annan webbplats.

www.drugsmart.se Länk till annan webbplats.

Arrangerar du en brasa? Tänk på att djur kan gömma sig i riset

Igelkottar och andra djur bygger gärna bon i rishögar som eldas på valborg. Tänk på att göra i ordning brasan så sent som möjligt för att minska risken för att djur bosätter sig i den. Undersök och flytta rishögen en bit bort samma dag som den tänds på. Det ger sällan något att bara skaka på pinnar och kvistar.

Mer information från Svenska Blå Stjärnan om hur du minskar risken för att djur dör i majbrasan Länk till annan webbplats.

Fältarbetare på stan, majbål och igelkott

Daniel Sepulveda Aguilera och Elna Cöster från Ängelholms kommuns fältgrupp.