Lär dig av experter under Krisberedskapsveckan

Lär dig packa beredskapslåda och laga krismat på stormkök. Få reda på vad en trygghetspunkt kan betyda för dig. Hör den prisbelönte författaren Jenny ”surtanten” Neikell som är expert på fermentering och konservering. Låt dig inspireras av Niklas Kämpagård som delar med sig av sina erfarenheter från katastrofdrabbade områden runt om i världen. Välkommen till årets krisberedskapsvecka på Stadsbiblioteket!

Krisberedskapsveckan går av stapeln lördagen den 24 september och aktiviteterna sker på Ängelholms Stadsbibliotek. Alla aktiviteterna är gratis och ingen förbokning krävs. Vid tre tillfällen får du tillfälle att lära dig massor om hemberedskap av olika experter. Temat för i år är mat.

24 september Krisberedskapsdag

Tid: kl. 10-14

Ängelholms stadsbibliotek fylls med besök från spännande aktörer som visar upp och berättar om krisberedskap. Frivilliga resursgruppen visar hur man packar en krisberedskapslåda och berättar om hemberedskap, Barkåkra Scoutkår lär oss hur man lagar krismat på stormkök och Ängelholms kommun visar hur en trygghetspunkt kan fungera. Både vuxna och barn kan också testa sina kunskaper om hemberedskap och tävla om fina vinster.

Evenemangskalendern 24 sept Länk till annan webbplats.

27 september föreläsning med Jenny ”surtanten” Neikell

Tid: kl. 18-19

Jenny är en internationellt prisbelönt författare, flitigt anlitad föreläsare och expert inom fermentering och konservering. Hon producerar också sina egna syrade och ekologiska produkter. År 2016 belönades hon med titeln ”Årets bästa matproducent” efter att ha producerat fermenterade grönsaker under varumärket Surtantens syrade under flera år.

Evenemangskalendern 27 sept Länk till annan webbplats.

29 september föreläsning med Niklas Kämpagård

Tid: kl. 18-19

Niklas Kämpargård är föreläsare och skrivande fotograf som arbetar med att informera och hjälpa människor med krisberedskap. Bland de många böcker som han har publicerat finns titlar som Krishandboken, Svemester, Storm, översvämning och torka samt Preppa mat. Han har erfarenhet av att arbeta som sjuksköterska i katastrofdrabbade områden runt om i världen vilket har gett honom ovärderliga insikter att dela med sig av.

Evenemangskalendern 29 sept Länk till annan webbplats.

Återkommande informationskampanj ska öka motståndskraft

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Initiativtagaren till kampanjen är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

MSB Länk till annan webbplats.

Mer om hemberedskap

Utöver de föreläsningar och aktiviteter som erbjuds på temat kan du få information om hemberedskap på krisinformation.se eller om du vill hämta en tryckt broschyr på Ängelholms stadshus (”Om krisen eller kriget kommer”).

Hemberedskap (krisinformation.se) Länk till annan webbplats.

Krisberedskap och totalförsvar i Ängelholm

Vid en kris, som ett långvarigt strömavbrott, behöver du som bor i kommunen ha egen beredskap och känna till var en trygghetspunkt kan öppnas. Information om trygghetspunkter, krisberedskap och totalförsvar och länkar till betrodda källor hittar du på engelholm.se.

Krisberedskap och totalförsvar – Ängelholm Länk till annan webbplats.

Bli inte lurad!

Tänk på att alltid vara källkritisk i vardagen – låt dig inte luras.

Bli inte lurad – Myndigheten för Psykologiskt försvar Länk till annan webbplats.

Tre bilder. Krisberedskapslåda, porträtt av Jenny surtanten Neikell, porträtt Niklas Kämpagård.

Ovan höger Jenny "surtanten" Neikell, foto Tom Wall. Nedan höger Niklas Kämpagård.