Här räddar förskolebarnen mat som ska slängas

På förskolan Pomona har barnen blivit maträddare och tar hand om frukt och grönt som annars skulle ha kastats på grund av att det inte längre går att säljas. Genom projektet ’maträddarna’ minskar matsvinnet och samtidigt ökar medvetenheten bland barnen om vikten att ta hand om vår planet.

En gång i veckan hämtar barn och några vuxna från förskolan Pomona upp en låda med frukt och grönt från den lokala matbutiken. Frukten och grönsakerna kan av olika anledningar inte längre säljas.

Idag är det Hilda (2 år), Kajsa (4 år), Klara (3 år), Jack (4 år) och Henry (3 år) tillsammans med kocken Victoria Bengtsson som packar upp lådan som bland annat innehåller blåbär, paprika, avokados, sallad och päron.

– Tillsammans med barnen kommer vi på vad vi vill göra med de räddade varorna. Ofta mixar vi i grönsakerna i brödet vi bakar eller gör juice, smoothies eller fruktsallad. Barnen får också lära sig att ta hand om hela grönsaken, vi sparar frön och kärnor som vi använder när vi odlar och planterar, säger Victoria Bengtsson.

Victoria är kock på förskolan och det är hon som ligger bakom projektet. När hon kontaktade den lokala matbutiken fick hon ett bra gensvar. Butiken i fråga arbetar även med en hållbar framtid med fokus på miljö. Den största vinsten med projektet är, enligt Victoria, att barnen får förståelse för det hållbara kretsloppet och hur de på ett konkret och enkelt sätt kan minska matsvinnet.

– Om vi engagerar barnen i tidig ålder och visar dem hur man kan ta hand om maten på ett hållbart sätt, så kan vi förhoppningsvis skapa en mer medveten och hållbar generation där alla kan bidra med något, säger Victoria Bengtsson.

Projektet ’Maträddarna’ är en del av förskolans gemensamma arbete med måltidspedagogik. Det är ett samarbete mellan barnen, pedagogerna, köket och butiken. Hela förskolan är engagerad och även inne på avdelningarna arbetar man med hållbara måltider.

Så här arbetar man med projektet på avdelningarna

På avdelning Persikan har projektet gått hand i hand med avdelningens kvalitetsarbete där barnen fått utforska ordet matsvinn på en mängd olika sätt. Exempelvis har barnen gjort fruktsallad och juice av räddad frukt, klippt ut bilder på sin favoritmat, läst sagor om matsvinn, gjort doft och smakövningar samtidigt som de har fått reflektera över varför det är viktigt att ta hand om mat och kasta bort så lite som möjligt.

På avdelningen sitter mycket bilder så att barnen på egen hand kan utforska ordet matsvinn.

Nu har avdelning Persikan jobbat med matsvinn under en längre tid och även om arbetet kommer att fortgå ska nu barnen få bekanta sig med nya viktigt ord, ”återvinning” och ”hållbar utveckling”.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om maträddarna eller få inspiration till hur man arbeta med projektet. Hör gärna av dig Victoria Bengtsson.

E-post

Victoria.bengtsson@engelholm.se

Instagram

@pomonakok Länk till annan webbplats.

Victoria Bengtsson tillsammans med Kajsa och Jack, 4 år, visar upp en del av det man kan göra av de räddade fröerna.

Victoria Bengtsson tillsammans med Kajsa och Jack, 4 år, visar upp en del av det man kan göra av de räddade fröerna. Här har de satt avokadokärnor, pak choi och purjolök i vatten så att det kan växa.

Idag är det Henry (3 år), Hilda (2 år), Kajsa (4 år), Jack (4 år) och Klara (3 år) som kör in lådan med frukt och grönt som har räddats.

Idag är det Henry (3 år), Hilda (2 år), Kajsa (4 år), Jack (4 år) och Klara (3 år) som kör in lådan med frukt och grönt som har räddats.

Det är roligare att äta det man själv odlar och tar hand om, tycker Klara, Kajsa, Jack och Hilda på förskolan Pomona.

Det är roligare att äta det man själv odlar och tar hand om, tycker Klara, Kajsa, Jack och Hilda på förskolan Pomona.