Vänskapsbänkar ska hjälpa till att bryta ofrivillig ensamhet

I samband med Världsdagen för psykisk hälsa och Skåneveckan som närmar sig, passar Ängelholms kommun på att uppmärksamma den viktiga frågan om psykisk hälsa och slår ett slag för att bryta ofrivillig ensamhet. Tillsammans med föreningslivet ska vänskapsbänkar invigas i Ängelholm, mötesplatser har öppet hus och Caroline Engvall och Christian Altenius bjuder på föreläsningar om trygghet online för barn och gemenskap genom aktivitet.

Mår du dåligt? Tveka inte att be om hjälp

Att må dåligt är inget konstigt eller ovanligt och inget man ska skämmas för. Tvärtom, det är vanligare än många tror och det finns hjälp att få. Känner du igen dig tveka inte att ta kontakt med någon du känner eller vänd dig till oss på Ängelholms kommun eller till Region Skåne eller någon av alla frivilligorganisationer som finns:

Ängelholms kommus information om stöd och rådgivning i olika stadier i livet Länk till annan webbplats.

Psykiska sjukdomar och besvär (1177.se) Länk till annan webbplats.

Ungdomsmottagningen - att må dåligt Länk till annan webbplats.

Ensamhet - när livet känns jobbigt (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.

Frivilligorganisationer (Skåneveckan.se) Länk till annan webbplats.

Detta händer i Ängelholm under Skåneveckan för psykisk hälsa

För att uppmärksamma vårt psykiska mående arrangeras varje år en temavecka i samband med Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Temaveckan heter Skåneveckan och är en vecka fylld av seminarier, föreläsningar och kulturarrangemang på temat psykisk hälsa. Ängelholms kommun sluter upp som vanligt med lokala aktiviteter och föreläsningar och slår i år ett särskilt slag för ofrivillig ensamhet med invigning av vänskapsbänkar.

5 stycken vänskapsbänkar ska invigas för att sedan köras ut till sina nya hem i några av kommunens tätorter. Bänkarna ska bjuda in till till samtal och gemenskap mellan olika människor oavsett ålder, kön, religion, sexuell läggning och etnicitet.

– Med bänkarna skapar vi viktiga mötesplatser som påminner oss alla om att ett litet hej kan betyda så oerhört mycket för någon som är ofrivilligt ensam. De kan till och med rädda liv, säger Sara Gigja, psykiatrisamordnare i Ängelholms kommun.

Flera av våra lokala föreningar sluter också upp på plats och bjuder på till exempel prova-på-aktiviteter och uppvisningar. I dagsläget 13 stycken.

– För den som känner sig ensam hoppas jag att hen känner att det finns stöd där ute man kan luta sig mot. Se bara på hur många från Ängelholms fantastiska föreningsliv som valt att sluta upp med oss på Stortorget denna viktiga dag, säger Sara Gigja.

Mer information om evenemanget på Stortorget Länk till annan webbplats.

10 oktober: Gemenskap genom aktivitet, så kan vi stoppa ofrivillig ensamhet

Föreläsning med Christian Altenius på Stadsbiblioteket

Mer information om föreläsningen Länk till annan webbplats.

9 -15 oktober: Att se, fråga och hjälpa barn till en trygg miljö online

Digital föreläsning med Caroline Engvall

Mer information om föreläsningen Länk till annan webbplats.

9-15 oktober: Mötesplatser har öppet hus

Under veckan har Ängelholms kommuns mötesplatser öppet hus runtom i kommunen:

  • MK- huset för högstadieungdomar upp till 18 år
  • Ängelholms bibliotek arrangerar bokcirklar och digital vägledning
  • Café Hopp för personer med demens och anhöriga
  • Gymnastik och fikastunder för seniorer och äldre

Mer information om öppet hus på mötesplatserna Länk till annan webbplats.

Två pojkar eller män sedda bakifrån sitter på en bänk. På baksidan av bänken står det "Ett litet hej kan betyda mycket", inramat av två hjärtan. Illustration.