Parkarbetarnas återbruk: de ger blommorna en andra chans
Parkarbetarna Annika Rasmussen, Anette Olson och Elisabeth Olsson tror inte på slit och släng. Därför tar de vara på de sommarblommor som fortfarande ser fina ut och planterar om dem i nya arrangemang inför hösten och vintern.
Du har säkert sett tulpanerna runt om i rabatterna på våren, eller de färgsprakande blomsterarrangemangen på stans alla broar. De sätts ut och sköts av kommunens driftenhet, där parkarbetarna Annika Rasmussen, Anette Olson och Elisabeth Olsson jobbar.
De har lång erfarenhet av grönyteskötsel. De vet hur växterna beter sig, vilka som trivs var och hur man tar hand om dem på bästa sätt. Sedan några säsonger tillbaka försöker de också ta vara på och återbruka växter i jobbet.
-Vi använder oss av de växter som kan återbrukas från sommarblommorna och de som använts tidigare år. Vi planterar om dem nu till hösten, bland annat i de fasta krukorna som står ute på stan. Barrväxter, gräs och bambu som vi sparat från tidigare år klarar sig fint i höstkrukorna, berättar Annika Rasmussen.
Alla tre tycker att det är viktigt att ta vara på sånt som går att använda igen, och återbruket är på deras initiativ.
-Vi försöker leva så privat, ta tillvara istället för att slita och slänga. Det kom liksom naturligt att göra samma sak med växterna. Det är ju perenner, alltså fleråriga växter, så de ska ju klara flera år, säger Annika Rasmussen.
-Det vi inte återbrukar från sommarblommorna komposterar vi, på så sätt behöver vi inte köpa in lika mycket jord till jordförbättring i kommunens rabatter och buskage. Det är också en sorts återbruk.
Viktigt med blommor och grönska i stadsmiljön
Men hur vet man då vilka som klarar sig över vintern? Anette Olson säger att de har provat sig fram genom åren.
-En del växter håller sig jättefina, och gör de inte det kan man alltid klippa ner dem till våren så tar de sig på nytt. Vi har jobbat länge med det gröna, då lär man sig vad som funkar, säger Anette Olson.
Ni är verkligen proffs och det verkar som att ni verkligen tycker om att få jobba med växter. Varför behöver vi blommor och grönt i stadsmiljön?
-Det lyser upp, bidrar till trivsel och folk blir glada av det, säger Annika Rasmussen och Anette Olson fyller i:
-Det kommer ofta fram folk när vi är ute och säger att vi gör så fint, med blommorna på broarna till exempel. De är väldigt uppskattade och på våren får vi ofta frågor om när de kommer ut.
Finns det några enkla knep för amatörodlaren som vill bli bättre på återbruk?
-Städa inte för mycket i rabatterna! Låt löven ligga och klipp inte ner växterna på hösten. Att låta löven ligga kvar skapar ett bra mikroliv i jorden, det är bra bomaterial till övervintrande djur och insekter. Om du har möjlighet att kompostera är det också ett bra sätt att ta tillvara trädgårdens resurser, avslutar Annika Rasmussen.
Parkgängets tips för att återbruka och ta tillvara växter
- Plantera om i större krukor eller sätt ut i rabatter om du har trädgård.
- Kompostera om du har möjlighet.
- Städa inte, klipp ner perenner först till våren och låt löven ligga. Inom rimliga gränser, det får inte bli en olägenhet för grannarna.
- Byt växter med en kompis eller granne, där de kan få nytt liv i ett nytt hem!
.jpg)
Anette Olson och Annika Rasmussen har lång erfarenhet av parkskötsel. Tillsammans med kollegan Elisabeth Olsson har de som vana att ta tillvara och återbruka de sommarblommor som ser fina ut. Blommor som inte planteras ut får vila i växthuset över vintern.
.jpg)
Att ha något mitt i krukan som sticker upp kallas för utropstecken. Det ger arrangemanget lite höjd. Runt om har de satt bland annat ljung som klarar hösten bra.