Boende för äldre
I Ängelholms kommun finns flera olika särskilda boenden för dig som är äldre; vårdboende, demensboende och korttidsboende. I Ängelholms kommun finns även trygghetsboende.
Vårdboende
Vårdboende är till för dig som inte kan få den vård och omsorg du behöver i ditt hem. För att beviljas plats på ett vårdboende ska du ha stora behov av omsorg dygnet runt. I ett vårdboende bor du i egen lägenhet och det finns personal i form av undersköterskor och vårdbiträden dygnet runt. Det finns både kommunala och privata boenden på många olika platser i Ängelholms kommun.
Demensboende
Demensboende är till för dig som har en demenssjukdom och inte kan få den vård och omsorg du behöver i ditt hem. För att beviljas plats på ett demensboende ska du ha stora behov av omsorg dygnet runt och ha en diagnosticerad demenssjukdom. På ett demensboende bor du i egen lägenhet och det finns personal i form av undersköterskor och vårdbiträden dygnet runt. Det finns både kommunala och privata boenden på många olika platser i Ängelholms kommun.
Ärendegången för att ansöka om särskilt boende med inriktning demens
Silviacertifierade demensboenden
I Ängelholms kommun är demensboendena och dagverksamheten Rönnero Silviacertifierade. Certifieringen innebär att all personal på boendena (vårdpersonal, lokalvårdare, vaktmästare och chefer) blir utbildade i demensvård i syfte att kunna bidra till högsta möjliga livskvalitet för de demenssjuka och deras anhöriga.
Korttidsboende
Korttidsboende är till för dig som utifrån medicinska, rehabiliterande och/eller sociala skäl, inte kan få ditt behov av vård och omsorg tillgodosett i ditt egna hem. Korttidsboende beviljas bara under kortare perioder.
Korttidsboendena har olika inriktningar. Ditt individuella behov kan vara avgörande för var i kommunen du erbjuds korttidsboende. Du får vara beredd på att dela rum. Det finns både enkelrum, dubbelrum samt tre- och fyrbäddsrum. Det är ditt behov som avgör vilken rumstyp du tilldelas. På korttidsboende arbetar undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, enhetschef och samordnare. Undersköterskor och vårdbiträden finns att tillgå dygnet runt. På korttidsboendena arbetar vi utifrån ett rehabiliterande synsätt, vilket innebär att vi tar tillvara på dina egna förmågor och styrkor.
Trygghetsboende
Trygghetsboende är ett ordinärt boende för dig som är 70 år eller äldre. På ett trygghetsboende har du tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter. Du som redan har hemtjänst eller andra tjänster kan ta dem med dig till trygghetsboendet. Du behöver inget biståndsbeslut för att flytta till trygghetsboende.
Bra att veta om Trygghetsboende:
- I trygghetsboende ingår inte hemtjänst eller trygghetslarm.
- I anslutning till trygghetsboendet finns matsal som drivs av kommunens måltidsservice. Där kan du köpa frukost, lunch, eftermiddagskaffe och kvällsmål.
- I anslutning till trygghetsboendet finns gemensam samlingslokal.
- det ingår inte hemförsäkring eller fönsterputsning i hyran.