Ett bildkollage av personal som lagar mat och närbilder på några maträtter. Foto.

Middagsvalet

Middagsvalet är ett projekt inom hemtjänsten där Ängelholms kommun testar att ersätta varma måltider med kylda. Istället för att få ta emot dagliga matleveranser får brukaren välja mellan 9 rätter med kyld mat som delas ut vid ett eller två tillfällen per vecka.

Kyld mat innebär inte att maten är frusen, det innebär att maten snabbt kyls ner till +3°C efter tillagning.

Projektet genomförs under första halvåret 2024 och berör brukare som bor i hemtjänstområde nord eller öst och får mat levererad till sig av Ängelholms kommuns hemtjänst.

Frågor och svar

Middagsvalet är ett projekt inom hemtjänsten där Ängelholms kommun testar att ersätta varma måltider med kylda. Istället för att få ta emot dagliga matleveranser får brukaren välja mellan 9 rätter med kyld mat som delas ut vid ett eller två tillfällen per vecka.

Projektet genomförs under första halvåret 2024 och berör brukare som bor i hemtjänstområde nord eller öst och får mat levererad till sig av Ängelholms kommuns hemtjänst.

När maten har tillagats kyls den snabbt ner till +3°C för att läggas i portionsförpackningar som försluts med plastfilm. Att maten kyls innebär inte att den blir fryst. Den snabba nedkylningen gör att maten får ett bättre näringsinnehåll jämfört med den mat som hållits varm. Även smaken bibehålls bättre vid snabb nedkylning.

Maten värms upp i vanlig hushållsugn eller mikrovågsugn när den ska ätas.

Till grund för projektet finns en utredning som gjorts där flera fördelar pekas ut med att ersätta varm mat med kyld som gynnar både brukare, personal och kommunen. Om projektet faller väl ut kommer kyld mat att införas i samtliga hemtjänstområden.

Projektet mIddagsvalet genomförs under första halvåret 2024 i hemtjänstområde nord och öst och kommer därefter att utvärderas. Utvärderingen ska presenteras för Nämnden för Omsorg och Stöd (NOS) i sommar 2024.

I hemtjänstområde nord och öst, där testet genomförs, kommer kyld mat att levereras tills nämnden beslutar om annat.

  • Den snabba nedkylningen gör att maten får ett bättre näringsinnehåll jämfört med den mat som hållits varm.
  • Brukaren får större frihet att själv välja när och vilken rätt hen vill äta, istället för att behöva vara hemma varje dag mellan klockan 11-13 för att ta emot sin varma mat. Med kyld mat kan brukaren till exempel ta med maten till en vän eller anhörig och få sällskap.  
  • Eftersom den kylda maten kan delas upp i flera portioner och värmas vid olika tillfällen minskar risken för matsvinn. För brukaren som betalar för matportionerna blir det dessutom mer ekonomiskt om hen vill spara en del av sin portion. Till skillnad från den varma maten tappar inte den kylda maten smak och näringsinnehåll när den värms upp vid ett senare tillfälle.
  • De dagliga leveranserna kräver stora personalresurser. Med kyld mat som levereras vid färre tillfällen frigörs tid för bland annat hemtjänstpersonal som kan lägga mer tid på omvårdnad istället för mattransporter.
  • Färre transporter ger mindre påverkan på miljön.

Maten tillagas på vanligt sätt på Victoriagårdens kök i Vejbystrand. Köket lagar husmanskost från grunden och utan hel- och halvfabrikat så långt det är möjligt. Köket planerar matsedlar efter säsong och högtider.

Bäst-före-datum står på förpackningens etikett och gäller förutsatt att förpackningen är obruten och förvaras i kylskåp (max +8°C). En öppnad förpackning där maten inte varit värmd hanteras som färskvara. Maten ska inte sparas längre än två dagar efter att förpackningen har brutits.

Portionens storlek motsvarar det genomsnittliga behovet av näring och energi hos en äldre. Här ser du vilka ungefärliga mängder livsmedel en middagsportion kan bestå av:

  • Kött, fisk, fågel eller ägg: 125 gram
  • Potatis, ris eller pasta: 150 - 200 gram
  • Grönsaker: 75 - 100 gram
  • Sås: 1 - 1,5 dl

För att måltiden ska bli komplett bör man som brukare och beställare komplettera med färska grönsaker, måltidsdryck, bröd och det tillbehör man själv önskar för att komplettera måltiden.

Bra att ha hemma är till exempel:

  • Lingonsylt, ättiksgurka, gelé, äpplemos, senap och ketchup
  • Bröd och smörgåsmargarin
  • Mjölk eller annan måltidsdryck

Efterrätt ingår inte längre i alla middagsportioner. Med undantag för när det är soppa, då kommmer en matig efterätt att serveras för att måltiden ska bli näringsmässigt fullgod. Vill man ha efterrätt eller något annat får man köpa det som man köper andra tillbehör.

Nämnden för Omsorg och Stöd väntas besluta om eventuell prissänkning.

Precis som tidigare beställer brukaren matleverans tillsammans med hemtjänstens personal. Varje vecka kommer brukaren att ha nio olika rätter att välja mellan. Rätterna på menyn kommer att visas på bilder så att brukaren lättare ska kunna välja. Vill man ha mer av någon rätt är det möjligt att beställa flera portioner.

Maten levereras vid ett eller två tillfällen per vecka.

Maten kan värmas i både mikrovågsugn eller i vanlig ugn i den förpackning som maten levereras i. Om brukaren inte har en egen mikrovågsugn kommer man att få låna en av kommunen.

Om hemtjänstpersonalen hjälper till med uppvärmning kommer uppvärmningen att ske i mikrovågsugn.

Så värmer man i mikrovågsugnen
Stick hål i plastfilmen för varje komponent och sätt in förpackningen i mikrovågsugnen och värm maten.
Uppvärmningstiden är 4–5 minuter i 700 W eller 3–4 minuter i 900 W när hela portionen värms. Tiden kan variera mellan olika mikrovågsugnar.

Lägg upp maten på en tallrik och komplettera med tillbehör.

Så värmer man i ugnen
Det går även bra att värma maten i vanlig hushållsugn. Värm ugnen till 120°C. Stick hål i plastfilmen för varje komponent i förpackningen, sätt in förpackningen i mitten av ugnen och värm i cirka 30 minuter.

Lägg upp maten på en tallrik och komplettera med tillbehör.

Har du frågor eller funderingar kring insatser inom äldreomsorgen kontaktar du kommunens biståndshandläggare genom kundtjänst.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-18