Allmän information om covid-19
Har du allmänna frågor om coronaviruset och covid-19 rekommenderar vi dig att läsa mer på Folkhälsomyndighetens webbplats och Krisinformation.se.
Vaccination mot covid-19
2020-01-12
Region Skåne har börjat vaccinera mot covid-19 och planerar för en löpande vaccination under det första halvåret av 2021. Planeringen utgår från Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19.
Nu gäller den nya pandemilagen
2020-01-12
Sedan den 10 januari gäller den nya pandemilagen. Med stöd av den nya lagen har regeringen beslutat om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” – som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.
Frågor och svar om pandemilagen
FAQ om reglerna för gym- och sportanläggningar, badhus och handelsplatser
Länsstyrelsen har tillsynsansvar
Det är Länsstyrelsen som kontrollerar att den nya pandemilagen följs genom tillsyn.
Polisen varnar för bedrägerier i samband med vaccinationer
Polisen meddelar att bedragare utnyttjar att många vill vaccinera sig mot covid-19. Bedragarna säger att de ringer från till exempel Folkhälsomyndigheten eller Region Skåne, och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kommer kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt BankID, detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal.
Polisen om hur du skyddar dig mot bedrägerier
Regeringen skärper restriktionerna inför julhelgen
2020-12-19
- Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
- Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.
- Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
- Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
- Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
- Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
- All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
- Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.
Publiktak i Skåne på åtta personer
Den 24 november beslutade Länsstyrelsen Skåne att sänka publiktaket till åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare. Undantag är begravningar där regeringen beslutat om max 20 deltagare.
Nyhet på Länsstyrelsens webbplats
Råd till allmänheten
- Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
- Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.
- Hosta och nys i armvecket.
- Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.
- De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
- Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
- Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Självskattningstest på 1177.se
Region Skåne publicerar löpande statistik över antal smittade
Region Skåne publicerar löpande statistik över bekräftade fall med konstaterad covid-19 i Skåne. På webbplatsen kan du även se statistik för Ängelholms kommun.
Statistik på Region Skånes webbplats
Hur informerar kommunen om bekräftad smitta i en verksamhet?
Vid bekräftade fall av smitta inom kommunens verksamheter är kommunens utgångspunkt att den smittades identitet ska skyddas men de som berörs direkt ska informeras.
Om en person är bekräftat smittad av covid-19 är det information som är strikt sekretessbelagd enligt offentlighets- och sekretesslagen, OSL (2009:400). Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd, utan även om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats.
Offentlighets- och sekretesslagen
Skånetrafiken
Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken mellan klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.
Folkhälsomyndigheten om munskydd
Vissa tider är det många som reser med bussar och tåg. Men du kan planera så att du inte behöver resa när det är ont om plats. Till exempel genom att du väntar på nästa buss eller tåg om det är fullt eller undviker rusningstid. Kanske kan du cykla eller gå?
Var kan det vara trångt just nu? (Skånetrafikens webbplats)
Allmänna frågor
Du kan också ringa 113 13, Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du till exempel vända dig om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.
113 13
Krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten
Teckentolkad information
Information in English
Mer information om covid-19
På 1177.se finns information från sjukvården och hur du kontaktar vården vid misstanke om smitta
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns den senaste informationen om covid-19
Informationsmaterial till resenärer, skolor och förskolor om covid-19.
Andra språk/other languages
På krisinformation.se finns länkar till myndigheternas information på olika språk om covid-19 och hur du skyddar dig och andra från smitta. On the website krisinformation.se you will find links to information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languages.
www.krisinformation.se/languages