Stöd till barn, föräldrar och familjer
Du som är barn har rätt att växa upp under goda och trygga förhållanden. Här har vi samlat information om vart du vänder dig för att få hjälp och stöd i olika situationer.
Innehåll på sidan
Barngruppsverksamhet
NOVA och Nova-tonår
Nova är en stödgruppsverksamhet för barn som är mellan 7 och 12 år och lever i en familj där det förekommer missbruk, våld och eller psykisk ohälsa.
Syftet med gruppen är att
- ge barnen kunskap och verktyg för att hantera sin situation
- barnen får delta i en gemenskap med andra barn som har liknande erfarenheter
- stärka barnens självkänsla
- öka barnens medvetenhet om egna behov – självkännedom.
Varje grupp består av 4–6 barn som är i ungefär samma ålder. Vi träffas en gång i veckan under en termin, cirka 15 gånger. Varje tillfälle träffas vi under två timmar efter skoltid. Vi har alltid ett tema som vi arbetar utifrån, till exempel känslor, familjen eller självkänsla. Vi fikar när vi ses och gör olika övningar, pysslar, målar och pratar.
Trygghet i gruppen
En viktig regel för allas trygghet är att det som sägs i gruppen stannar i gruppen och gruppledarna har tystnadsplikt.
Det kostar ingenting att gå i gruppen och man blir inte registrerad någonstans.
NOVA - tonår
Nova är en grupp till stöd för ungdomar mellan 13-17 år som lever i familjer där det finns problem med alkohol, narkotika, läkemedel, spel, har psykisks ohälsa eller där en anhörig är verbalt eller fysiskt våldsam. Syftet med gruppen är att ge ungdomen kunskap och verktyg för att hantera sin situation, öka förståelsen för sina behov och stärka självkänslan. Men kanske viktigast av allt, att få träffa andra ungdomar som tänker och känner ungefär likadant.
Gruppledarna har erfarenhet av att arbeta med ungdomar som befinner sig i svåra familjesituationer och har utbildning i att hålla barngrupp.
Gruppen träffas en gång i veckan vid 15 tillfällen. Vi bjuder alltid på fika! Att gå i gruppen är kostnadsfritt.
Skilda världar
Skilda världar är en stödgrupp för barn mellan 7 och 12 år som har föräldrar som är skilda, separerade och/eller befinner sig i vårdnadstvist. Gruppen består av 4-6 barn som är i ungefär samma ålder.
Våra träffar
Vi träffas en gång i veckan under en termin 10 gånger. Varje tillfälle träffas vi under två timmar efter skoltid. Varje gång vi ses arbetar vi utifrån ett tema, till exempel Känslornas hav, Skilsmässodalen och Möjligheternas strand. Vi fikar alltid när vi ses och gör olika övningar, pysslar, målar och pratar.
Trygghet i gruppen
En viktig regel för allas trygghet är att det som sägs i gruppen stannar i gruppen. Gruppen leds av två gruppledare som också har tystnadsplikt. Det kostar ingenting att gå i gruppen och man blir inte registrerad någonstans.
En grupp för dig med skilda föräldrar
Programmet vi arbetar utifrån i stödgruppen är framtaget av BRIS med utgångspunkten att en skilsmässa alltid innebär en sorg i någon form för barnen, även den bäst skötta skilsmässan. En skilsmässa medför ofta stora förändringar i barns liv. Många barn vars föräldrar skiljer sig upplever att de inte blir lyssnade på och inte får vara med och bestämma. Gruppen är ett eget forum för barnen där de blir hörda och kan ge uttryck för sina tankar och känslor utan sina föräldrar.
Vill du delta i någon av våra grupper?
Låter Nova, NOVA - tonår eller Skilda världar intressant för dig eller för ditt barn?
Hör av dig så berättar vi mer eller bokar in ett informationsmöte.
Socionomer på familjecentralerna
Familjecentralerna finns över hela kommunen och där arbetar utbildade socionomer. Vi erbjuder social rådgivning och stöd till alla familjer med barn i åldern 0–6 år.
Socionomens roll på familjecentralen är att arbeta förebyggande genom att i ett tidigt skede ge stöd och råd till föräldrar och blivande föräldrar.
Det här kan vi prata om
Samtalen kan bland annat handla om svårigheter i föräldraskapet, samspelet och relationen till ditt barn, relationen till din partner, syskonrelationer, gränssättning, ork, oro och ensamhet. Varje vecka finns vi också tillgängliga för spontana samtal på familjecentralens öppna förskolor. Du som förälder kan även få stöd i kontakten med andra myndigheter och råd kring vart du kan vända dig med olika frågor.
Frivillighet och tystnadsplikt
Kontakten kan variera från ett enstaka till flera besök. All kontakt är frivillig och du kan vara anonym. Kontakten är kostnadsfri. Vi har tystnadsplikt. Vi har anmälningsskyldighet när barn under 18 år far illa.
Här finns vi
Vi finns på familjecentralerna i Ängelholms kommun; Familjens Hus Nya Torg
och Familjens Hus i Munka-Ljungby.
Familjens Hus Munka-Ljungby
Besöksadress: Ahlefelds gata 5 Munka-Ljungby
Kontaktperson:
Maria Weström
Familjens Hus Nya Torg
Besöksadress: Bruksgatan 21 Ängelholm
Kontaktperson:
Malin Jademark
Föräldrastöd
Individuella kontakter för föräldrar
Genom kommunen kan du få olika former av stöd i ditt föräldraskap. De individuella kontakterna med personal inom primärvården, familjecentralen, förskolan, skolan och fritidsverksamheten är en viktig källa till stöd för många föräldrar.
Föräldragrupper
Utöver dessa kontakter kan du också få stöd i form av föräldragrupper. Alla föräldrar känner nog ibland behov av att diskutera hur de ska agera i olika situationer även om man som förälder själv är expert på sina egna barn. Då kan det kännas bra att träffa andra föräldrar för att få lite tips och påfyllning i sitt eget föräldraskap.
Föräldrakurser och föräldragrupper har i svenska och internationella utvärderingar visat sig leda till en bättre familjerelation, färre riskbeteenden och en förbättrad psykisk hälsa hos barn. Därmed förbättras också förutsättningarna för att barnen ska fungera bra i skolan.
Vi erbjuder kontinuerligt kostnadsfria föräldragrupper
Från det allra tidigaste föräldraskapet kan du som blivande eller nybliven förälder (0–1,5 år) gå Trygghetscirkeln, även kallad COS-p. Småbarnsliv eller Aktivt föräldraskap småbarn är till för dig som har barn i åldern 1–3 år. COPE eller Aktivt föräldraskap förskole/småbarn finns för dig vars barn är 3–12 år och Ledarskap för tonårsföräldrar för dig som har en tonåring.
Älvan - Familjegruppen
Genom familjegruppen kan du få hjälp inom många olika områden: stöd i familjerollen, familjesamtal och föräldrautbildning.
Har du ett problem som är svårt att lösa?
Det kan vara ett problem i relationerna i din familj eller svårigheter i föräldraskapet. Ibland behöver man någon att prata med och vid vissa tillfällen vill man ha råd och stöd.
Vad erbjuder vi på Älvan?
På Älvan kan du få stöd och hjälp med det som du vill förändra i din livssituation. Vi har tystnadsplikt, men anmälningsplikt när barn under 18 år far illa. Samtalen är kostnadsfria.
- Stöd i föräldrarollen
För föräldrar som vill tala om sin föräldraroll och hitta nya verktyg i sitt föräldraskap. - Familjesamtal
För familjer eller enskilda i familjen som vill förändra sin livssituation. - Föräldrautbildning för tonårsföräldrar
- Ledarskapsträning i grupp för föräldrar
Träningen hålls en gång per termin.
Vi som arbetar på Älvan
Vi på Älvans familjeteam är socionomer och socialpedagoger med en bred erfarenhet. Vi har vidareutbildningar i olika behandlingsmetoder, bland annat i familjeterapi och Marte meo.
Kontakta Älvan
Du kan kontakta oss på Älvan genom att ringa vår servicetelefon.
måndag 11:00–12:00
tisdag 13:00–14:00
onsdag 13:00–14:00
torsdag 11:00–12:00
På fredagar har vi ingen telefontid, men du kan läsa in ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp dig när vi kan.