Digitala tjänster för denna sida
Ansökan om stöd utifrån våld i nära relation
Ansökan om stöd utifrån våld i nära relation (kräver inloggning)
Våld i nära relationer
Familjefridsteamet kan hjälpa dig som har blivit utsatt för våld/hot eller riskerar att utsätta någon i din närhet för våld. Vi erbjuder samtalsstöd, hjälp till skyddat boende och stödgrupper.
Innehåll på sidan
Nu kan du chatta med familjefridsteamet
På vår chatt kan du som lever i en destruktiv relation och är utsatt eller utövar någon form av våld prata med oss. Du kan vara helt anonym. Chatten är öppen så ofta vi har möjlighet och finns då synlig nere i högra hörnet. Säkrast är dock måndagar 11-12 samt torsdagar 13 -16. Om ni vill kontakta oss på tider vi inte är tillgängliga kan ni alltid lämna ett meddelande i vår funktionsbrevlåda, så tar vi kontakt med er så snart vi kan.
Måndagar 11:00-12:00
Torsdagar 13:00-14:00
Kontaktuppgifter
Andra kontaktvägar till kundtjänst (chatt mm)
Hjälp till dig som blir utsatt för våld
Familjefridsteamet kan hjälpa dig som blir utsatt för våld
Blir du slagen? Känner du dig rädd eller orolig i din relation? Blir du kontrollerad eller isolerad? Anpassar du ditt beteende efter din partner? Vill du ha hjälp att ta dig ur en destruktiv livssituation? Ta kontakt med oss!
Familjefridsteamet kan erbjuda:
- Rådgivning
- Behandlande samtal
- Hjälp att se barnens behov utifrån barnperspektivet
- Hjälp till skyddat boende
- Praktiskt stöd som att närvara vid polisförhör och kontakta myndigheter
- Gruppverksamhet
- Annat anpassat stöd efter behov
Grupp för våldsutsatta kvinnor, SIRI
Gruppverksamhet för kvinnor som har levt eller fortfarande lever i en våldsrelation. I gruppen har du som kvinna möjlighet att träffa andra kvinnor som har liknande erfarenheter under ledning av två gruppledare. Gruppledarna har lång erfarenhet av att arbeta med grupper och våld i nära relationer.
I gruppen diskuteras olika teman som:
- Våld
- Olika reaktioner på våld och hur vi påverkas av att leva i en relation med våld
- Sexualitet
- Kvinnohistoria
- Barn som lever med våld
Syftet med gruppverksamheten är att tillsammans med andra kvinnor ge dig förståelse för hur våldet har påverkat dig och samtidigt ge hopp om en förändring. Syftet är också att öka självkänslan så att du kan återta kontrollen över ditt liv och att åter utgå från dina behov.
Gruppen träffas en gång i veckan under 20 veckor.
Du som utövar våld
Har du tappat kontrollen över dig själv någon gång? Har du varit nära att använda våld mot någon närstående? Har du varit psykiskt eller fysiskt våldsam mot någon som står dig nära? Det finns hjälp att få, ta kontakt med oss!
Familjefridsteamet kan erbjuda
- Rådgivning
- Behandlande samtal
- Hjälp att se orsaker till våldet och vilka konsekvenser det får på omgivningen att använda olika former av våld
- Kunskap om hur du kan hantera din ilska och aggresivitet genom att hitta alternativ till våld
- Hjälp att se barnens behov utifrån barnperspektivet
Barn som upplevt våld
Att bevittna våld är också att uppleva våld. Att växa upp i ett hem med våld och/eller hot om våld skapar känslor av otrygghet som kan leda till problem med självkänslan, svårt att förstå sitt eget känsloliv och svårt att fungera i relation till andra.
Familjefridsteamet kan erbjuda
- Enskilda samtal enligt Trappan-modellen, för de barn som upplevt våld inom familjen
- Gruppverksamhet enligt CAP-modellen (Children Are People) målgruppen till barngrupp är förutom barn som upplevt våld inom familjen även barn till föräldrar med kemiskt beroende och barn till föräldrar med psykiskt ohälsa.
Vad är våld?
Våld i nära relationer inkluderar alla typer av våld som kan förekomma mellan närstående.Barn som har bevittnat våld har också upplevt våld. Att växa upp i ett hem med våld och hot om våld skapar känslor av otrygghet. Barnet kan få svårt med sin egen självkänsla, svårt att förstå sitt eget känsloliv och svårt att fungera i relation till andra.
Våld i nära relationer inkluderar alla slags relationer mellan närstående som heterosexuella par, samkönade par, syskonrelationer och andra familje- och släktrelationer.
Våld är avsiktligt användande av fysisk kraft, psykisk påverkan, annan egenmakt och/eller överläge riktad mot någon närstående. Syftet är att skada, skrämma, tvinga fram eller hindra särskilda handlingar och beteenden.
Exempel på våld
- Fysiskt våld är till exempel när du blir slagen, knuffad, sparkad, dragen i håret, fasthållen.
- Psykiskt våld är när du blir kränkt med ord och/eller handlingar. Psykiskt våld är också direkt hot om fysiskt våld och våldsamma konsekvenser och indirekt hot om t.ex. självmord eller hot riktat mot annan närstående, husdjur eller egendom. Om du blir isolerad eller blir utsatt för ekonomisk kontroll är du också utsatt för psykiskt våld.
- Sexuellt våld är när du blir tvingad att delta i eller se på sexuella handlingar mot din vilja.
- Materiellt våld är när någon riktar sin aggressivitet mot och förstör materiella ting både i och utanför hemmet, vilket skapar oro och rädsla. Kan även innebära att en part i en nära relation förmås skriva under papper som får negativa konsekvenser.
- Latent våld är när du känner dig hotad och rädd på grund av någons starka ilska och aggressivitet som visas i dennes kroppshållning och kroppsuttryck