Digitala tjänster för denna sida
Begäran om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade
Personkretsar, insatser, ansökningsförfarande mm.
Du som har en funktionsnedsättning och som tillhör personkretsen enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har rätt att få ditt behov prövat, så att du kan få det stöd du eventuellt behöver, för att du ska kunna leva i samhället på samma villkor som andra.
En funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. En funktionsnedsättning uppstår till följd av en medfödd eller förvärvad skada. Sådana skador, tillstånd eller sjukdomar kan vara av bestående eller övergående natur.
Personkrets 1
Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
Personkrets 2
Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
Personkrets 3
Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder, som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
- Rådgivning och annat personligt stöd (Region Skånes ansvar)
- Personlig assistans
- Ledsagarservice
- Kontaktperson
- Avlösarservice i hemmet
- Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
- Korttidstillsyn för skolungdomar över 12 år
- Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn och ungdomar
- Bostad med särskild service eller särskilt anpassad bostad för vuxna
- Daglig verksamhet
Personer med funktionsnedsättning, som inte omfattas av LSS, kan ha rätt till stöd enligt Socialtjänstlagen (SoL). Rätten till stöd enligt LSS och SoL bedöms av handläggare på Utredningsenheten som nås via Kundtjänst, telefon 0431-870 00. Via länken högst upp till våra e-tjänster och blanketter, kommer du till ansökningsblanketten för insatser enligt LSS.
Insatserna enligt LSS ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Bärande principer i svensk handikappolitik är tillgänglighet, inflytande, delaktighet, självbestämmande, helhetssyn och kontinuitet.
För att få stöd enligt LSS krävs att man tillhör någon av nedanstående tre personkretsar, att man har behov av insatsen och att behovet inte är tillgodosett på annat sätt.
Om du har fått avslag på din ansökan eller begäran enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL) så kan du överklaga det genom så kallat förvaltningsbesvär.
Om du vill överklaga det beslut du fått ska du skicka din överklagan till:
Utredningsenheten
LSS/SoL-handläggare
Kuvettgatan 2
262 71 Ängelholm
I överklagan ska du skriva vilket beslut du överklagar, hur du vill att beslutet ska ändras och varför du vill att beslutet ska ändras. Du måste skicka in din överklagan inom tre veckor från det att du fick avslaget.
Kontakta din handläggare om du behöver hjälp med att överklaga.
Lagen ger rätt till stöd av personer som har särskild kunskap om hur det är att leva med stora funktionsnedsättningar. Det kan vara kurator, psykolog, sjukgymnast/fysioterapeut, förskolekonsulent, logoped, arbetsterapeut och dietist. Region Skåne ansvarar för denna insats. Kontakta Vuxenhabiliteringen eller Barn- och Ungdomshabiliteringen i Ängelholm om du vill veta mer.
Är du i behov av hjälpmedel?
Har du en funktionsnedsättning, är över 20 år och är i behov av hjälpmedel, kontaktar du Kundtjänst på telefon 0431-870 00. Kommunens arbetsterapeut eller fysioterapeut gör en bedömning av dina behov och förskriver därefter de hjälpmedel som är passande för dig. Ett besök av en arbetsterapeut eller fysioterapeut är avgiftsbelagt. Enklare hjälpmedel så som griptång och strumppådragare införskaffar och bekostar du själv. Om du vill ha mer än ett hjälpmedel av samma typ eller önskar ett hjälpmedel som legitimerad personal inte bedömer att du kan få förskrivet får du bekosta detta själv. Leg fysioterapeut eller arbetsterapeut kan vara behjälplig med att ge dig råd kring vilken typ av produkt du bör ha samt ge exempel på inköpsställe.
När det gäller behov av hjälpmedel vid syn- och hörselnedsättning ansvarar Region Skåne för det.
Här kan du läsa mer om hur det går till och var du kan vända dig Länk till annan webbplats..
Är du i behov av stöd och rehabilitering på grund av din syn eller hörselnedsättning vänder du dig till kommunens kundtjänst.
I Ängelholms kommun betalar den som har hjälpmedel en abonnemangsavgift varje månad. Abonnemanget är detsamma oavsett hur många hjälpmedel du har via kommunen. Undantaget är personer med insatser enligt LSS. Abonnemanget startar alltid den 1:e månaden efter att hjälpmedlet har levererats och löper till och med den kalendermånad när sista hjälpmedlet är återlämnat till kommunen. Hjälpmedelsabonnemanget ingår i maxtaxan vilket betyder att din sammanlagda kostnad för exempelvis hemtjänst, trygghetslarm, hjälpmedel, hemsjukvård och matdistributionsavgift inte överstiger fastställt belopp.
Mer information finner du under taxor och avgifter.
Om du har hjälpmedel som du inte längre använder går det bra att återlämna dessa till kommunens hjälpmedelsförråd.
Skötsel av hjälpmedel
Ordinerat hjälpmedel är ett lån från Ängelholms kommun. Det betyder att du blir ersättningsskyldig om du blir av med hjälpmedlet eller om du medvetet gör skada på hjälpmedlet. Alla hjälpmedel är personliga och får inte överlåtas till annan person. Du ansvarar själv för normalt underhåll t ex pumpning och rengöring av hjälpmedlet.
Vid behov av reparation eller om behovet upphör, vänd dig till din förskrivare. Om förskrivaren bedömer ett hjälpmedel otjänligt ur säkerhetssynpunkt är du skyldig att återlämna och/eller byta ut ordinerat hjälpmedel.
Hur återlämnar du hjälpmedel?
När du inte längre är i behov av ditt hjälpmedel ska du lämna tillbaka det väl rengjort till hjälpmedelslagret på Metallgatan 21B. Om våra öppettider inte passar dig, kontakta kundtjänst för tidsbokning. Vid frågor inför återlämning kontakta Kundtjänst via telefon, så kopplas du till personal på hjälpmedelslagret.
Adress till hjälpmedelslagret
Metallgatan 21B
262 72 Ängelholm
Öppettider för hjälpmedelslagret
Måndagar: klockan12.00-13.00
Onsdagar: klockan 7.30-8.30
Ring kundtjänst på 0431-870 00
Har du tyngre eller skrymmande hjälpmedel som ska återlämnas kan du kostnadsfritt få hjälp med hämtning. Exempel på skrymmande hjälpmedel är arbetsstol, gåbord, hygienstol, lyft och komfortrullstol. För hämtning av hjälpmedel kontaktar du kundtjänst på telefon.
Frågor och svar om hjälpmedel
Från när börjar jag betala när jag får förskrivna hjälpmedel?
Du börjar alltid betala den första i nästkommande månad.
När avslutas mitt abonnemang när jag har återlämnat det sista hjälpmedlet?
Du betalar för hela den månad i vilken du återlämnar ditt sista hjälpmedel. Om du med andra ord återlämnar hjälpmedlet den 13 december så betalar du för hela december.
Finns det några alternativ till att få hjälpmedel från kommunen och betala hjälpmedelsabonnemang?
Ja, många hjälpmedel finns att köpa i vanlig dagligvaruhandel, både på internet och i butik. Finns också butiker specialiserade på hjälpmedel där man kan handla.
Tänk om jag inte har råd med hjälpmedel och går och ramlar istället?
Avgiften syftar inte till att personer med behov av hjälpmedel inte ska ha hjälpmedel. Tvärtom vill kommunen säkerställa att arbetsterapeuter/fysioterapeuter kan lägga sin tid på patienter snarare än på administration och detektivarbete. Det är också en avgift som möjliggör att kommunen i högre utsträckning kan byta ut hjälpmedel, köpa nya hjälpmedel.
Högkostnadsskyddet/maxtaxan säkerställer att varje person skall ha kvar en viss summa av egen inkomst innan kommunen har rätt att ta ut avgift för exempelvis hemtjänst, trygghetslarm, hjälpmedel, hemsjukvård och matdistributionsavgift.
Hjälpmedelsförrådet Ängelholms kommun
Besöksadress: Metallgatan 21B, Ängelholm
Bostadsanpassning
Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du ansöker om bidrag.