Hälso- och sjukvård

Varje kommun ska enligt hälso- och sjukvårdslagen erbjuda en god hälso- och sjukvård inom de områden kommunen ansvarar för. I kommunens hälso- och sjukvård ingår inte läkare.

Om kommunal hälso- och sjukvård

Om du på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till din vårdcentral på egen hand eller med hjälp av ledsagarservice eller personlig assistans kan du ha rätt till kommunal hälso- och sjukvård (kommunal primärvård). Det gör det möjligt för dig att få vård hemma, både under en kortare eller längre period.

Primärvård är ett delat ansvar mellan region och kommun. Kommunal primärvård (hälso- och sjukvård) innebär att du kan få vård eller rehabilitering dygnet runt i din bostad om du inte kan ta dig till din vårdcentral på grund av sjukdom eller funktionshinder.

Den kommunala hälso- och sjukvården kan bland annat hjälpa dig med din medicin, sår, smärtlindring, rehabilitering, injektioner och om du behöver extra näring i form av dropp eller sond. Inom den kommunala hälso- och sjukvården arbetar sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter/sjukgymnaster.

Det är hälso- och sjukvårdspersonal som bedömer om du kan få kommunal hälso- och sjukvård. Ta kontakt med den kommunala hälso- och sjukvården och be om en första bedömning.

Om du bor på ett vård- och omsorgsboende eller på ett boende för personer med funktionsnedsättning, har kommunen alltid ansvar för din hälsa och sjukvård.

Hälso- och sjukvårdspersonalen samarbetar alltid med personalen på boendet för att du ska få den hjälp du behöver.

Information om kostnader hittar du på länken här nedanför.

Taxor och avgifter

Medicinskt ansvariga (MAS och MAR)

Varje kommun som ansvarar för hälso- och sjukvård måste enligt lag ha en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). I Ängelholm kommun finns även en medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR).

MAS har i uppdrag att säkerställa att kommunens hälso- och sjukvård har god kvalitet och att vården är säker. MAR har på motsvarande sätt ansvar för att den rehabilitering kommunen ger sker på ett säkert sätt. Ansvaret gäller kommunens särskilda boendeformer för äldre och personer med funktionsnedsättning samt hemsjukvården.

MAS och MAR samverkar bland annat med Vård och omsorgens chefer, legitimerad personal, omvårdnadspersonal och politiker i frågor som rör hälso- och sjukvård. Samverkan sker även med andra kommuner samt regionen.

Samordnad individuell plan (SIP)

Är du har behov av insatser både från socialtjänsten och hälso- och sjukvården har du rätt att få en samordnad individuell plan (SIP) som kommunen upprättar tillsammans med Region Skåne. Verksamheter som bedrivs enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ska också tillämpa detta.

Syftet med en samordnad individuell plan är att:

  • du ska få inflytande och delaktighet i din planering
  • du ska få förbättrad samordning av insatser när både kommunen och Region Skåne är involverade
  • du, dina anhöriga och berörda vård- och omsorgsgivare ska få en helhetsbild av din situation.

En samordnad individuell plan ska upprättas om någon inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten uppmärksammar att din vård- och omsorgssituation sviktar eller kan samordnas bättre. Behovet av en plan kan också begäras av dig eller av en anhörig.

Mer information om SIP finns på 1177. Läs mer under länken här nedanför.

1177 - Samordnad individuell plan (SIP) Länk till annan webbplats.

Nationell patientöversikt (NPÖ)

Nationell patientöversikt, NPÖ, gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalin­formation som har registrerats hos andra landsting, kommuner eller privata vårdgivare.

NPÖ inom vården ger många fördelar:

  • En helhetsbild av patienten som kan öka kvalitet i vård
  • Tillgång till information som minskar kostnader och tidskrävande dubbelarbete
  • Bättre verktyg för planering och samordning mellan vårdgivare
  • Du som patient behöver inte komma ihåg och upprepa din vårdhistoria när du kommer till en ny vårdgivare

Det är bara behörig personal, som har en patientrelation till dig, som får och kan ta del av dina journaluppgifter. Ditt sam­tycke krävs för att vårdpersonal ska få ta del av dina uppgifter som regi­strerats hos annan vårdgivare.

Varje gång vårdpersonal tar del av dina journaluppgifter via NPÖ registreras det och loggas. Det går i efterhand att spåra vem som läst din journal och när detta skedde. Du kan själv begära att ta del av den informationen hos din vårdgivare.

Du kan välja att spärra din journal och då visas inte dina journalanteckningar som har skrivits av hemsjukvården i NPÖ. Tänk på att du i så fall själv måste informera vårdpersonalen, om du till exempel blir inlagd på sjukhus, om din vård­historik, så att de kan ge dig en god och säker vård. Du begär också själv om, och när, en spärr ska tas bort för din journal.

Vill du spärra dina journalanteckningar använder du e-tjänsten nedan eller kontaktar Kundtjänst, så får du hjälp.

Ring Kundtjänst

Här kan du spärra dina uppgifter Länk till annan webbplats.

Synpunkter och klagomål

Om du vill uppmärksamma brister i din eller din närståendes vård och omsorg så vänder du dig i första hand till den specifika verksamheten. De har bäst möjligheter att förstå händelsen, svara på frågor och möta dina behov.

Du kan också lämna dina synpunkter via e-tjänst (se länk nedan).

Patientnämndens uppgift är att stödja och hjälpa patienter och närstående att föra fram klagomål i offentligt finansierad hälso-och sjukvård och viss tandvård. Patientnämnden kan även ge information om patienters rättigheter i vården.

Region Skåne - Patientnämnden Skåne Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-19